Turkijos naikintuvai F-16 numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, kai šis, anot Ankaros, kelis kartus pažeidė šalies oro erdvę. Rusija ketvirtadienį pažadėjo imtis plačių atsakomųjų priemonių prieš Turkijos ekonomiką.

Turkija, kuri priklauso JAV vadovaujamai koalicijai, kovojančiai su „Islamo valstybe“, sustabdė aviacijos smūgius prieš tą grupuote Sirijoje, siekdama išvengti tolesnių krizių, nurodė dienraštis „Hurriyet“.

„Abi šalys susitarė veikti atsargiai, kol bus atkurti dialogo kanalai, siekiant sumažinti įtampą“, – laikraštis citavo šaltinius saugumo tarnybose.

Lėktuvo numušimas sukėlė didelę krizę abiejų šalių santykiuose, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tą incidentą pavadino „dūriu į nugarą“ ir pareikalavo Turkijos vadovybės atsiprašymo.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atmetė tą reikalavimą ir sakė, kad V.Putinas atsisakė kalbėtis su juo telefonu po to incidento.

R. T. Erdoganas perspėjo, kad Ankara laikytų agresijos aktu hipotetinį scenarijų, jeigu Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos sunaikintų Turkijos karinių oro pajėgų orlaivį virš Sirijos teritorijos.

„Be abejo, tai būtų agresijos aktas prieš mūsų suverenumą, o kiekviena valstybė turi teisę jį ginti“, – prezidentas sakė duodamas interviu naujienų televizijai CNN.

R.T.Erdoganas pridūrė, jog „tokia įvykių eiga tikėtina; tai priverstų Turkiją imtis atitinkamų priemonių“.

„Nenorėtume eskaluoti įtampos regione ir nenorime prie to prisidėti. Tačiau įtampos didėjimą skatina tie, kas palaiko Sirijos (režimą)“, – sakė R.T.Erdoganas, komentuodamas Rusijos pranešimą apie Sirijoje dislokuotą zenitinių raketų kompleksą S-400.

Rusija skelbia nušlavusi sukilėlių grupes

Rusija ketvirtadienį paskelbė, kad jos pajėgos nušlavė Sirijos sukilėlių grupes, veikusias teritorijoje, kurioje buvo numuštas vienas iš jos karo lėktuvų, surengusi didelį bombardavimą po to, kai buvo evakuotas gyvas likęs pilotas.

„Kai mūsų pilotas atsidūrė saugioje vietoje, Rusijos bombonešiai ir Sirijos vyriausybės pajėgų reaktyvinė artilerija ilgą laiką vykdė intensyvius smūgius nurodytame rajone“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

„Tame rajone veikę teroristai ir kitos mįslingos grupės buvo sunaikintos“, – pridūrė jis.

I.Konašenkovas sakė, kad Rusijos aviacijos smūgiai taip pat padėjo Sirijos vyriausybės pajėgoms perimti kontrolę kalnuotoje teritorijoje Latakijos provincijos šiaurėje.

A. Davutoglu sako, kad Turkija nori mažinti įtampą

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu penktadienį stengėsi sumažinti įtampą santykiuose su Maskva, kurie pašlijo Ankarai numušus vieną Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija, ragindamas vieningai kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Nors mūsų teritorijos gynybos priemonės liks galioti, Turkija dirbs su Rusija ir mūsų sąjungininkais, kad įtampa būtų sumažinta“, – sakoma A.Davutoglu straipsnyje, kurį penktadienį paskelbė Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“.

Ahmetas Davutoglu

„Neatpažinto lėktuvo numušimas Turkijos oro erdvėje nebuvo – ir nėra – nukreiptas prieš konkrečią šalį“, – pridūrė jis.

A.Davutoglu pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė turėtų susivienyti prieš „bendrą priešą“.

„Tarptautinį bendruomenė neturi atsigręžti prieš save. Priešingu atveju vieninteliai nugalėtojai bus „Daesh“ ... ir Sirijos režimas“, – rašo, jis, vartodamas „Islamo valstybės“ arabišką akronimą.

„Dėmesys turėtų būti tiesiogiai sutelktas į tarptautinę grėsmę, keliamą „Daesh“, Sirijos ateities užtikrinimą ir dabartinės pabėgėlių krizės sprendinio paieškas“, – pažymėjo Turkijos vyriausybės vadovas.

Rusija pažadėjo imtis plačių atsakomųjų priemonių prieš Turkijos ekonomiką, reaguodama į savo lėktuvo numušimą Turkijos ir Sirijos pasienyje anksčiau šią savaitę.

R. T. Erdoganas sako norįs susitikti su V. Putinu „akis į akį“

R. T. Erdoganas penktadienį pranešė norįs susitikti su savo kolega iš Rusijos Vladimiru Putinu viršūnių susitikimo dėl klimato kaitos, kuris vyks Paryžiuje, kuluaruose ir aptarti klausimą dėl numušto rusų karinio lėktuvo.

„Norėčiau pirmadienį susitikti su juo akis į akį“, - sakė R.T.Erdoganas.

Turkijos prezidentas pridūrė, kad Ankara nenumušė lėktuvo tyčia ir atmetė griežtą V.Putino kritiką dėl šio incidento kaip „nepriimtiną“.