Per valstybinį transliuotoją TRT Haber A. Davutoglu pareiškė, kad Turkija atsakys į kiekvieną Kurdų savisaugos būrių (YPG) žingsnį. YPG yra sukarintas Sirijos kurdų demokratinės sąjungos partijos (PYD) sparnas.

„YPG turi nedelsiant pasitraukti iš Azazo ir aplinkinių teritorijų ir neprisiartinti ateityje", - sakė premjeras, kalbėdamas apie miestą Alepo provincijoje, kur anksčiau vyko Turkijos apšaudymai.

A. Davutoglu nepateikė konkrečių detalių apie smūgius iš oro. Tačiau valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo premjerą, sakantį, kad smūgiai buvo atsakomieji.

„Remiantis reagavimo taisyklėmis, mes atsakėme į grėsmę, kurią kėlė pajėgos Azaze ir aplink", - sakė premjeras.

Anatolijos naujienų agentūra taip pat citavo šaltinį iš Turkijos karinių pajėgų, kuris teigė, kad smūgiai atitiko reagavimo taisykles (rules of engagement). Jis pridūrė, kad Turkija atsakė ir į Sirijos režimo pajėgų apšaudymą pietiniame Hatajaus regione.

JAV savo ruožtu paragino Ankarą ir Sirijos kurdus sustabdyti smurtą ir susitelkti į bendrą grėsmę – ISIS arba ISIL, kuri kontroliuoja dideles Sirijos ir Irako teritorijas.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby teigė, kad Vašingtonas informuotas apie artilerijos panaudojimą iš Turkijos pusės ir paragino Turkiją nutraukti tokius smūgius.

Jis pridūrė, kad JAV paragino Sirijos kurdų pajėgas ir kitas su YPG siejamas grupes nesinaudoti situacija ir neužiminėti naujų teritorijų.

Turkija Sirijos kurdus laiko Turkijoje uždraustos Kurdų darbininkų partijos (PKK), dešimtmečiais kovojusios prieš Ankarą, atšaka. PKK yra paskelbta teroristine organizacija ne tik Turkijoje, bet ir Europos Sąjungoje bei JAV.

Turkijos pajėgos apšaudė Sirijos kurdų kontroliuojamas teritorijas ne kartą praeityje.

NATO narė Turkija yra viena didžiausių Sirijos Basharo al-Assado režimo kritikių. Sirijos režimą nuo praėjusų metų rugsėjo mėnesio iš oro remia Rusija, tuo tarpu Ankara remia opozicines pajėgas, siekiančias atsikratyti B. al-Assado.

Reuters ir AFP citavo neidentifikuotus kurdų atstovus, kurie aiškino, kad Turkijos pajėgos atakavo Menagh oro bazę netoli Alepo, kuri neseniai buvo perimta kurdų pajėgų.

Azazas yra netoli Menagh oro bazės. A. Davutoglu pareikalavo, kad Menagh oro bazė būtų evakuota.

Turkija taip pat nerimauja dėl JAV paramos Sirijos kurdams, kurie kontroliuoja didžiąją dalį Sirijos-Turkijos sienos iš Sirijos pusės.