Turkijos televizija FOX skelbia, esą garso įrašas galutinai atsako į visus klausimus, kuriuos lapkričio 24 dieną sukėlė Rusijos pusės pareiškimai, kad Rusijos ginkluotųjų oro pajėgų bombonešis skraidė tik virš Sirijos teritorijos.

Iš paskelbto įrašo aiškėja, kad Turkijos naikintuvo F-16 pilotas pasaulio aviacijoje visuotinai priimta anglų kalba kelis kartus įspėja rusų pilotus, kad jie pažeidžia Turkijos oro erdvę.

Tačiau Turkijos piloto žodžiai taip ir lieka monologu: rusų pilotai nieko neatsako. Tik po kelių įspėjimų, kai rusų pilotai neįvykdo reikalavimo pakeisti kursą, F-16 pilotas pagal griežtą pareiginę instrukciją priima sprendimą likviduoti taikinį.

Garso įraše Rusijos pilotų atsakymų nesigirdi, nors pokalbis radijo ryšiu vyko visuotinai priimtu tarptautiniu radijo dažniu ir negirdėti Turkijos oro pajėgų reikalavimų pakeisti kursą rusų pilotai paprasčiausiai negalėjo.

Visgi by24.org pabrėžia, kad egzistuoja galimybė, kad rusų lakūnai nieko nesuprato: anglų kalba ne visada būna įtraukta į Rusijos karo pilotų paruošimo programas, o jei ir būna įtraukta, kursantai ne itin uoliai jos mokosi.

S. Lavrovas prabilo apie „suplanuotą provokaciją“

Rusijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad Turkijos įvykdytas Rusijos karo lėktuvo numušimas atrodo panašus į „suplanuotą provokaciją“, dėl to incidento smarkiai padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Ankaros.

„Rimtai abejojame, ar tai buvo iš anksto nesuplanuotas aktas. Tai labai panašu į suplanuotą provokaciją“, – diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Maskvoje.

S.Lavrovas pridūrė, kad Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu per jųdviejų pokalbį telefonu nesugebėjo paaiškinti, kodėl Ankaros karinės oro pajėgos atakavo Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, nesuderinusios veiksmų su Jungtinėmis Valstijomis, kurios susitarė su Rusija dėl tokių incidentų prevencijos.

„Pasidomėjau savo kolegos Turkijoje, ar turkai savo veiksmus prieš Rusijos lėktuvus derino su amerikiečiais, kurie yra koalicijos lyderiai. Jis man nieko nesugebėjo atsakyti“, – pabrėžė S.Lavrovas.

S. Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva neketina kariauti su Turkija.

„Kariauti su Turkija nesiruošiame; santykiai su Turkijos liaudimi nepasikeitė – mums (tik) kyla klausimų dėl dabartinės Turkijos vadovybės veiksmų“, – S.Lavrovas sakė žurnalistams po pokalbio su Turkijos diplomatijos vadovu.

Tačiau jis perspėjo, kad Maskva „iš naujo rimtai svarstys“ savo ryšius su Ankara.

„Esu įsitikinęs, kad draugiški ryšiai tarp Rusijos ir Turkijos žmonių nepriklauso nuo vienų ar kitų politikų veiksmų, tačiau, kalbant apie dabartinę mūsų santykių stadiją (ir) susitarimus, kuriuos esame sudarę su dabar Ankaroje dirbančia Turkijos vyriausybe ... rimtai vertinsime iš naujo ir apmąstysime viską, kas vyksta mūsų santykiuose, atsižvelgiant į užpuolimą, įvykdytą prieš mūsų lėktuvą“, – pabrėžė S.Lavrovas.

Kiek anksčiau trečiadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Turkija nenori jokio įtampos eskalavimo su Rusija po to, kai pasienyje su Sirija numušė jos lėktuvą, tačiau pabrėžė, kad visada gins Turkijos sienas.

„Neketiname eskaluoti šio incidento. Tiesiog giname savo saugumą ir mūsų brolių teises“, – sakė R.T.Erdoganas televizijos transliuotame pasisakyme Stambule.

„Turkija niekada nesirinko įtampos ir krizių; ji visada rinksis taiką ir dialogą“, – sakė R.T.Erdoganas.

Prezidentas pridūrė, jog nereikėtų tikėtis, kad Turkija „tylės“, kai pažeidžiamas jos sienų saugumas.

„Niekas neturėtų tikėtis, kad mes tylėsime, kai pažeidinėjamas mūsų sienų saugumas ir suverenumas“, – pabrėžė jis.

Turkija nurodė numušusi Rusijos lėktuvą, kai jis kelis kartus įskrido į šalies oro erdvę prie sienos su Sirija. Tačiau Maskva tikina, kad jis niekada nebuvo palikęs Sirijos oro erdvės.

R.T.Erdoganas sakė, kad antradienio rytą įvykęs incidentas parodė, „kokių padarinių gali sukelti nerūpestingi žingsniai“.

Prezidentas sakė, kad du Turkijos piliečiai buvo sužeisti Rusijos lėktuvo nuolaužų, kurių dalis nukrito Turkijos teritorijoje.

Jis atmetė Rusijos pareiškimus, kad tas lėktuvas dalyvavo misijoje prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) teroristus šiaurės Sirijoje, sakydamas, kad tame regione gyvena daugiausiai Sirijos turkmėnų mažuma.

„Niekas neturėtų savęs apgaudinėti: nėra jokių „Daesh“ (IS) elementų Bajirbučako regione, kur gyvena turkmėnai“, – sakė R.T.Erdoganas.