Premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davotohlu), ketvirtadienį perėmęs premjero postą iš R.T.Erdogano, paskelbė naujos vyriausybės sudėtį, kuri mažai skiriasi nuo R.T.Erdogano kabineto - joje yra tik keturi nauji vardai.

A.Davutoglu užsitikrino šalies vadovo palaikymą savo vyriausybei per susitikimą su R.T.Erdoganu prezidentūroje.

Vienu iš svarbiausių pokyčių laikomas M.Cavusoglu paskyrimas vadovauti Užsienio reikalų ministerijai. Tas postas priklausė A.Davutoglu nuo 2009 metų.

M.Cavusoglu laikomas Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungai (ES) priimtinu veikėju, o daugelis tikisi, kad naujasis diplomatijos vadovas iš naujo subalansuos Turkijos užsienio politiką, kuri kai kuriuose sluoksniuose buvo kritikuojama dėl pernelyg didelių ambicijų, kai buvo vadovaujama A.Davutoglu.

Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose buvo keliama prielaida, kad užsienio reikalų ministro postas gali būti patikėtas Turkijos žvalgybos tarnybos vadovui Hakanui Fidanui (Chakanui Fidanui).

Ankstesnis prezidentas Abdullah Gulas, anksčiau buvęs R.T.Erdogano sąjungininkas ir kartu su juo įkūręs dabartinę valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją (AKP), atrodo netekęs savo kovingo būdo įpėdinio malonės ir neturės jokio vaidmens naujoje vyriausybėje.

Tačiau svarbūs šalies ekonomikos vadovai - premjero pavaduotojas Ali Babacanas (Alis Babadžanas) ir finansų ministras Mehmetas Simsekas - išliks savo postuose, o tokiu žingsniu veikiausiai siekiama padrąsinti rinkas, kurios šiuos politikus laiko AKP vykdytos gero ekonomikos valdymo garantais.

Tarp naujų vyriausybės narių atsiras buvęs itin ištikimas R.T.Erdogano patarėjas Yalcinas Akdoganas, kuriam skiriamos premjero pavaduotojo pareigos.

Naujajame kabinete bus vienintelė moteris - šeimos ir socialinės politikos ministrė Aysenur Islam.

R.T.Erdoganas žadėjo tapęs prezidentu tęsti Turkijos transformaciją. Nuo 2003 metų dirbdamas premjero poste, jis vykdė savitą politiką, turinčią islamišką atspalvį ir orientuotą į ekonomikos augimą.

Prezidento postas pastaraisiais metais buvo daugiausiai reprezentacinis, tačiau R.T.Erdoganas žadėjo tapti kitokiu valstybės vadovu, ir mažai kas abejoja, kad jis išliks neginčijamu pagrindiniu Turkijos lyderiu.

"Didžios naujos Turkijos vartai atsidarė", - paskelbė R.T.Erdoganą tvirtai palaikantis dienraštis "Sabah", paskelbęs nuotrauką, kurioje naujasis prezidentas matomas prie savo oficialiosios rezidencijos Džankajoje Ankaros centre priekinių durų.