„Skiltininkė Ebru Umar gali grįžti į Nyderlandus. Turkija antradienį atšaukė jai taikytiną draudimą keliauti“, – sakė ministras Hagoje.

Ji jau pakeliui namo, pridūrė B. Koendersas.

Prieš dvi savaites E.Umar buvo trumpam sulaikyta Turkijoje už prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą kritikuojančius komentarus socialiniame tinkle „Twitter“.

Garsi turkų kilmės olandų žurnalistė ir feministė pasakojo, kad buvo išversta iš lovos ir areštuota jai priklausančiame name Kušadasio kurorte Vakarų Turkijoje.

Po 16 valandų trukusios apklausos žurnalistė buvo paleista, tačiau jai buvo uždrausta išvykti iš šalies ir nurodyta dukart per savaitę registruotis policijoje.

Haga dėjo aktyvias diplomatines pastangas, kad E.Umar būtų leista grįžti į Nyderlandus.

„Tai puiki žinia, kad ji gali grįžti“, – sakė B.Koendersas.

„Daug buvo padaryta užkulisiuose, ir smagu, kad ji vyksta namo“, – pridūrė ministras.

Tačiau žurnalistei dar gali būti pareikšti kaltinimai Turkijoje, kai bus baigtas toje šalyje atliekamas teisminis tyrimas, rašoma Nyderlandų URM išplatintame pareiškime.

„Dar neaišku, ar ji bus patraukta baudžiamojon atsakomybėn“, – rašoma jame.

Veiksmai prieš E.Umar sukėlė pykčio bangą liberalumu garsėjančiuose Nyderlanduose. Kiek anksčiau žurnalistė socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą su padėka už „jaudinantį palaikymą“.

2014 metų rugpjūtį R. T. Erdoganui tapus prezidentu, šalyje smarkiai išaugo teismo procesų dėl jo įžeidimo skaičius. Šiuo metu yra pradėta beveik 2 tūkst. tokių bylų.