Turkijos vyriausybė teigia, kad šiuo įstatymo projektu siekiama atleisti vyrams, įkalintiems už vedybas su nepilnametėmis mergaitėmis, gavus tų mergaičių šeimų sutikimą.

Įstatymo projektas iššaukė protestus ir sulaukė tarptautinio pasmerkimo. Kritikų teigimu, šis įstatymas įteisintų statutinį išžaginimą ir paskatintų vesti jaunas mergaites. Viena iš populiariausių Turkijos romanų rašytojų Elifa Shafak paaiškino kylančio susirūpinimo priežastį.

„Viena pagrindinių šio įstatymo projekto spragų yra tas žodis – „sutikimas“. Ką tai reiškia? Mes juk kalbame apie vaikus. Taigi, jei prievartautojas susitaria su šeima, jei duoda šeimai kyšį arba grasina jai, šeima gali lengvai atsiimti savo skundą ir teigti, kad buvo pasiektas susitarimas bei nebuvo imtasi griežtų priemonių“, – aiškino moteris.

Jungtinių Tautų (JT) agentūros ragino Turkijos vyriausybę nepritarti įstatymo projektui, argumentuodami, kad toks įstatymas neleistų veiksmingai kovoti su seksualine prievarta ir vaikų vedybomis.

Ministras pirmininkas sakė, kad įstatymo projektas išsiųstas atgal, kad būtų pasiektas „bendras susitarimas“ ir „skiriama laiko opozicijos partijoms plėtoti savo pasiūlymus“.

Parlamento narė iš valdančiosios AK partijos teigė, kad įstatymo projektas buvo klaidingai suprastas: „Šiuo įstatymu siekiama garantuoti normalią padėtį moterims, dėl kultūrinių ar kitų normų ištekėjusioms nesulaukus pilnametystės, kurios dabar kenčia vienos su savo vaikais, nes jų vyrai yra kalėjimuose“, – teigė Ravza Kavakci Kan.