71 identifikuoti palaikai atguls amžino poilsio Potočarų memoriale prie Serebrenicos.

Tarp perlaidojamų žuvusiųjų yra septyni jaunesni nei 18 metų vaikai ir viena 33 metų moteris.

Viena gedulingo minėjimo dalyvių Adela Efendič sakė, kad čia atėjo „pagaliau ištarti sudie“ savo tėvui Senaidui, kuris buvo nužudytas 35 metų.

„Jo palaikai buvo rasti prieš devynerius metus bendrame kape, bet rasta tik keletas kaulų“, – sakė ašarodama 22 metų moteris, galvą apsigobusi violetine skarele.

„Laukėme tikėdamiesi, kad jų atsiras daugiau, bet nieko neatsirado... Nusprendėme jį palaidoti dabar, kad jo palaikai rastų ramybę“, – kalbėjo A. Efendič, kurią mirdamas tėvas paliko dar kūdikį.

„Turiu tik vieną jo nuotrauką, tokią mažą, kokios būna dokumentuose. Bet mano motina daug apie jį pasakojo... ir tai leidžia man jį įsivaizduoti“, – sakė ji.

1995 metų liepą, jau baigiantis karui Bosnijoje, Srebrenicą užėmusios Bosnijos serbų pajėgos išžudė apie 8 tūkst. bosnių musulmonų vyrų ir berniukų. Taip prasiveržė didžiausias po Antrojo pasaulinio karo žiaurumas Europos žemyne.

Serbijos ir Bosnijos serbų politikai lig šiol neigė Srebrenicos skerdynes, nors du tarptautiniai teismai jas pripažino genocidu.

Iš viso prie Srebrenicos memorialo yra palaidotos 6 429 žudynių aukos, dar 233 jų atgulė amžino poilsio kitose kapinėse, skelbia Bosnijos dingusių asmenų institutas.

Dar liko nerasti daugiau nei 1 000 kitų aukų palaikai, kurių palaidojimo vieta dar nežinoma.

Aukos yra perlaidojamos iš maždaug 80 masinių kapaviečių, iš kurių paskutinė buvo rasta 2015 metų gruodį.

Tarp identifikuotų žuvusiųjų yra 22 moterys ir maždaug 440 jaunesnių nei 18 metų vaikų, skelbia institutas.

Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TBTJ) 2016 metais nuteisė buvusį Bosnijos serbų lyderį Radovaną Karadžičių kalėti 40 metų, pripažindamas jį kaltu dėl serbų žiaurumų Bosnijoje per 1992-1995 metų karą, nusinešusį 100 tūkst. gyvybių.

TBTJ teismas toliau nagrinėja Bosnijos serbų pajėgų generolo Ratko Mladičiaus bylą, kurioje jis yra kaltinamas genocidu ir nusikaltimais žmogiškumui, taip pat siejamais su Srebrenicos žudynėmis. Nuosprendis šioje byloje turėtų būti skelbiamas lapkritį.

Bosnijos serbai vis dar nepripažįsta Srebrenicos žudynių genocidu, nors tai patvirtino du tarptautiniai teismai.