Kaip rodė preliminari informacija, Huaskaro nacionaliniame parke dingo keturi užsieniečiai alpinistai, tarp kurių buvo du estai. Vėliau paaiškėjo, kad visi keturi yra Estijos piliečiai, rašo vietos laikraštis „El Comercio“.

33 metų Annemai Martson buvo rasta gyva ir išgabenta į ligoninę Huarase. Alpinistei buvo sulaužyti šonkauliai; ji buvo netekusi daug kraujo ir skysčių.

43 metų Tarmo Rigos, jo 42 metų žmonos Jane Rigos ir 36 metų Allano Valge, kuris buvo A.Martson vyras, palaikai buvo rasti po 22 metrų storio sniego sluoksniu.

Ši nelaimė įvyko sekmadienį maždaug 6-8 val. vietos (14-16 val. Lietuvos) laiku ant Tukljarachaus kalno šlaitų, maždaug 5,9 km aukštyje.

Alpinistai ėjo per ledo tiltą, kuris įgriuvo ir sukėlė sniego griūtį, sakė „El Comercio“ vietos gelbėtojų brigados vadovas Alfredo Quintana Figueroa. Pasak jo, ši nelaimė buvo pirmoji regione šiais metais.

A.Q.Figueroa apgailestavo, kad užsieniečiai mėgino įkopti į 6 030 metrų aukščio Tukljarachaus viršūnę be patyrusių vietos vedlių.

Geriausiu Estijos alpinistu laikomas Jaanas Kunnapas sakė, kad jo tėvynainių žūtį veikiausiai nulėmė faktas, kad jie nebuvo susirišę lynu, judėdami potencialiai pavojingoje teritorijoje.

J.Kunnapas nurodė, kad ledo tiltai, panašūs į sugriuvusį po estų alpinistų kojomis, susidaro virš uolų ir ledynų plyšių per ilgas pūgas.

„Ta vieta gali būti laikoma saugia ir prieinama nedidelę patirtį turintiems alpinistams, bet galioja taisyklė, kad per tokius tiltus niekada negalima eiti be lyno. Aš kiekvieną sekmadienį tai kartoju jauniems alpinistams“, – pabrėžė instruktorius, duodamas interviu naujienų agentūrai BNS.

Pasak J.Kunnapo, žuvusieji buvo patyrę alpinistai.

„Esu kopęs į kalnus su jais visais. Annemai, Allanas ir Jane savo pirmąsias viršūnes įveikė man vadovaujant“, – sakė j.Kunnapas ir pridūrė, kad jis gegužės viduryje pateikė tai grupei patarimų, kokias saugumo priemones reikėtų naudoto Peru Anduose.