Tai jis pareiškė tuo metu, kai šimtai nušalintos prezidentės rėmėjų susirinko prie jos namų pademonstruoti savo paramą.

Konstitucinis Teismas penktadienį patvirtino parlamento balsavimą dėl apkaltos prezidentui Park Geun-hye ir jos pašalinimo iš posto dėl stambaus korupcijos skandalo, sukėlusio politinę suirutę.

Dabar per 60 dienų turi būti surengti nauji prezidento rinkimai, ir vietos žiniasklaida skelbia, kad tikėtina, kad rinkimai įvyks gegužės 9 d.

Manoma, kad didele persvara rinkimus laimės Moon Jae-inas, kurį remia 36 proc. šalies gyventojų.

„Jeigu žvakės šviesos galia atvedė mus iki čia, mes turime dirbti kartu, kad pasiektume galutinę pergalę, – sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Moon Jae-inas, turėdamas omeny kiekvieną savaitę rengtas protesto akcijas, per kurias buvo degamos žvakės ir taip pasisako už buvusios prezidentės nušalinimą. – Pietų Korėja sukurs naują istoriją pasikeitus režimui.“

Šalies Konstitucinio Teismo nutartis leidžia pradėti baudžiamąją bylą prieš 65 metų Park Geun-hye. Ji yra pirmoji demokratiškai išrinkta šalies lyderė, nuo pareigų nušalinta apkaltos būdu. Prokurorai jau įvardijo atstatydintą lyderę įtariamąja šiame tyrime. Dabar ji yra laikoma prezidentiniuose rūmuose, kol tvarkoma jos asmeninė rezidencija.

Pasak Moon Jae-inas pareiškė, kad iškeldinti buvusią prezidentę iš prezidento rezidencijos tuo metu, kai jos namai tvarkomi, būtų „beširdiška“. Tačiau jis perspėjo nemėginti sunaikinti ar išsivežti valstybinių dokumentų.

Politinė suirutė Pietų Korėjoje dar labiau padidino neapibrėžtumą politiniu ir saugumo atžvilgiais. Didžiulę grėsmę šaliai kelia kaimynė Šiaurės Korėja, o Kinija grasina imtis ekonominių atsakomųjų priemonių, nes Seulas bendradarbiauja su Vašingtonu dėl priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo. Be to, Pietų Korėja nesiliauja abejoti dėl naujosios JAV administracijos įsipareigojimų šalių saugumo aljansui.

Per artėjančius du mėnesius Pietų Korėja privalo surengti rinkimus ir išrinkti naują prezidentą. Visuomenės apklausos rodo, kad šiuo metu populiariausias yra Moon Jae-inas, 2012-aisiais pralaimėjęs nušalintajai Park Geun-Hye.

Prezidentė buvo pripažinta pažeidusi įstatymus, nes leido savo artimai draugei Choi Soon-sil kištis į valstybės reikalus. Park Geun-hye taip pat pripažinta pažeidusi valstybės tarnautojų veiklos taisykles.

Šia nutartimi ji taip pat netenka teisinės neliečiamybės.

Prokurorai jau įvardijo atstatydintą lyderę įtariamąja tyrime dėl kyšininkavimo skandalo. Ji kaltinama siūliusi vyriausybės pagalbą toms įmonėms, kurios paaukojo didžiules sumas pinigų Choi Soon-sil valdomiems fondams.

Ji jau kelis mėnesius nesutiko būti apklausta, motyvuodama savo teisine neliečiamybe, kuri neleidžia pareigas einančio šalies lyderio patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Tačiau Park Geun-hye nebegalės toliau šitaip elgtis, nes palikusi Mėlynuosius rūmus ji privalės dalyvauti apklausoje – antraip jai grėstų areštas. Vietos spauda skelbia, kad prokurorai svarsto uždrausti jai išvykti iš šalies.

Šeštadienį dešimtys tūkstančių protestuotojų, pasisakančių prieš nušalintą prezidentą, išėjo į gatves švęsti teismo sprendimo. O maždaug 20 tūkst. jo rėmėjų netoliese surengė mitingą ir reikalo peržiūrėti sprendimą.

Policija dėl sulaikė kelis protestuotojus už smurtingą elgesį. Policijos ir ligoninių pareigūnai teigė, kad protestuodami prieš prezidentės nušalinimą žuvo trys asmenys. Vienas aštuntą dešimtį peržengęs vyras, kaip manoma Park Geun-hye šalininkas, mirė, kai jam ant galvos nuo policijos sunkvežimio nukrito didžiulis garsiakalbis, pranešė policija. Pareigūnai apklausė kitą eksprezidentės šalininką, pagrobusį policijos autobusą ir nukreipusį jį rėžtis į tą sunkvežimį, o dėl šių veiksmų galimai nukrito pagyvenusį vyrą užmušęs garsiakalbis.

Policija sakė, kad dar vienas į aštuntą dešimtį įžengęs vyriškis mirė šeštadienį netoli teismo. Vienas pareigūnas iš netoliese esančios „Kangbuk Samsung“ ligoninės sakė, kad iš eksprezidentės palaikymo mitingo ten buvo pristatytas dar vienas sąmonę praradęs vyras, kuris ligoninėje mirė.