Tuo metu, kai stiprėja sukilėlių ginkluotė ir kai Rusija didina antskrydžių prieš vyriausybės priešininkus skaičių, Sirijos konfliktas virsta visuotiniu netiesioginiu karu tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos, rašo „The New York Times“.

Padidėjusi parama sustiprino abiejų konflikto pusių kovingumą. Ji praplėtė konflikto siekius ir užaštrino politines pozicijas, sumažindama diplomatinio sprendimo tikimybę.

Amerikiečių gamybos prieštankinės raketos TOW Sirijoje pasirodė dar 2013 metais. Jos buvo tiekiamos pagal slaptą Jungtinių Valstijų, Saudo Arabijos ir kitų sąjungininkių programą, kad padėtų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) patikrintoms sukilėlių grupuotėms kovoti su Sirijos vyriausybe.

Šiuos ginklus į karo lauką pristato Amerikos sąjungininkės, bet jų galutinį pristatymo tašką tvirtina Jungtinės Valstijos. Tai reiškia, kad tuo metu, kai Rusijos karinė aviacija remia prezidentą Basharą al Assadą, atsinaujinęs ginklų tiekimas turi bent jau nebylų amerikiečių pritarimą.

„Per labai trumpą laiką mes gauname tai, ko paprašome“, – per vieną interviu sakė vienas iš vadų Ahmadas al Saudas. Jis pridūrė, kad vos per dvi dienas jo grupuotė „Division 13“ su septyniomis raketomis TOW susprogdino septynis šarvuočius ir tankus. „Septyni iš septynių“, – džiūgavo jis.

Kovingumas stiprėja ir vyriausybės pusėje. „Ginkluotė ir ryžtas pasiekė „naują lygį“, sakė vienas pareigūnas, susijęs su naujai atgimusiu Rusijos, Irano, ir Libano šiitų sukarintos grupuotės „Hezbollah“ aljansu, kuris kovoja Damasko pusėje.

Apie karinius reikalus anonimiškumo sąlygomis kalbėjęs pareigūnas teigė, kad vietoj blausios šviesos tunelio gale šis aljansas siekia kažko artimesnio pergalei. Dabar jų tikslas yra atsikovoti Sirijos teritorijas, kurios buvo prarastos, visiems laikams atmesti B. al Assado nušalinimo klausimą ir pasiekti palankesnį politinį sprendimą, prieš tai „nustačius naujus faktus ant žemės“.

Tačiau pagausėjus Rusijos antskrydžių prieš Sirijos sukilėlius, padaugėjo ir sukilėlių atakų. Jos fiksuojamos vaizdo įrašuose internete. Per laukus skrieja raketos TOW, švyti jų raudoni inversijos pėdsakai, jos pasiveja ir susprogdina rusų gamybos transporto priemones, kurias naudoja Sirijos vyriausybės pajėgos.

Vos per penkias pastarąsias dienas pasirodė mažiausiai 34 panašūs vaizdo įrašai iš mūšio laukų Hamos ir Idlibo provincijose, kur TOW padėjo pristabdyti pirmąjį Sirijos sausumos puolimą, remiamą Rusijos karinės aviacijos.

Vienas atstovas iš Hamoje kovojančios sukilėlių grupuotės ginklų tiekimą pavadino „visiška veiksmų laisve“.

„Galime gauti tiek, kiek norime, ir kada tik norime“, – teigė jis, prašydamas neskelbti jo pavardės, kad nesulauktų priešininkų keršto. „Tiesiog parašykite skaičius“, – sakė jis.

Jis tvirtino esąs tikras, kad toks skirtumas pasijuto dėl Rusijos sprendimo įsitraukti į šį konfliktą.

„Mus bombarduodama, Rusija bombarduoja ir 13 „Sirijos draugių“, – sakė jis, galvoje turėdamas Jungtinių Valstijų ir jos sąjungininkių grupę, kuri po Sirijos vyriausybės susidorojimo su protestuotojais 2011 metais paragino nuversti B. al Assadą.

CŽV programa, pagal kurią tiekiamos raketos TOW, yra skirtinga ir kur kas platesnė negu žlugusi 500 mln. dolerių kainavusi Pentagono programa, kuri buvo atšaukta praėjusią savaitę, kai padėjo parengti tik saujelę kovotojų. Pastaroji programa žlugo daugiausia dėl to, kad mažai naujokų sutikdavo su jos pagrindiniu tikslu – kovoti tik su „Islamo valstybe“, o ne B. al Assadu.

Sukilėlių vadai juokėsi, kai žurnalistai pasiteiravo jų apie 500 raketų TOW, pristatytų iš Saudo Arabijos. Jie tvirtino, kad tai yra nereikšmingas kiekis, palyginus su tuo, kas yra prieinama. Saudo Arabija 2013 metais užsakė 13 tūkst. tokių raketų. Turint galvoje, kad JAV ginklų kontraktai reikalauja nurodyti „galutinį naudotoją“, sukilėliai sakė, kad jos tiekiamos su Vašingtono pritarimu.

Vyriausybę remiantys kovotojai ir žurnalistai internete taip pat skelbia savus vaizdus įrašus.

Žemai virš laukų skraido Rusijos atakos sraigtasparniai, tuomet pakyla aukštyn ir paleidžia raketų baražą. Pasipila žybsniai ir kulkosvaidžių ugnis. Per tolimus kaimus nuvilnija sprogimai, o virš namų pasirodo dūmai. Tuo tarpu balsas už kadro praneša apie pažangą prieš „teroristus“.

Atrodo, kad jie naudoja Afganistane ištobulintą techniką. Šalį okupavusi sovietų armija kovojo prieš sukilėlius, kuriems Jungtinės Valstijos galiausiai pradėjo tiekti priešlėktuvines raketas. Kai kurie iš šių sukilėlių vėliau perėjo į „Al Qaeda“.

Virš Amerikos politikos tūno šmėkla, neleidžianti Sirijos sukilėliams gauti tai, ko jie labiausiai nori – priešlėktuvinių raketų, kurios padėtų sustabdyti vyriausybės antskrydžius, pražudančius daugiausia civilių gyventojų.

Dabar jie trokšta tokias raketas panaudoti ir prieš Rusijos karinius orlaivius.
A.al Saudas iš „Division 13“ sakė, kad jis ir kiti vadai prieš dešimt dienų per tarpininkaujančius karininkus, dirbančius viename operacijų centre Turkijoje, atnaujino savo prašymus atsiųsti priešlėktuvinių ginklų.

„Jie mums nurodė, kad perduos mūsų prašymus savo šalims, – teigė jis. – Suprantame, kad sudėtinga priimti sprendimą, kai kalba eina apie priešlėktuvines raketas ar neskraidymo zoną, ypač dabar, kai Sirijos erdvėje pilna lėktuvų iš įvairių valstybių“.

Tiek Rusija, tiek Jungtinės Valstijos yra pareiškusios, kad kovoja su „Islamo valstybe“, dar žinoma kaip ISIS ar ISIL, tačiau kovoje prieš B. al Assadą ir sirus, kurie yra sukilę prieš jo valdymą, abi galingosios valstybės palaiko priešingas puses.

Turėdama Rusijos palaikymą iš oro, B. al Assado vyriausybė siekia atsikovoti žemes, kurias šiais metais Idlibo ir Hamos provincijose užėmė sukilėlių grupuotės. Tarp jų yra tiek su „Al Qaeda“ siejamas „Nusra“ frontas, tiek amerikiečių remiami padaliniai, vadinantys save Laisvąja Sirijos armija, bet ne ISIS, kuri daugiausia karaliauja Sirijos šiaurėje ir rytuose bei Irake, bet mažai reiškiasi vakaruose.

Tačiau šiame regione tiesioginį pavojų B. al Assadui kėlusias pergales pasiekė islamistų sukilėlių koalicija, pasivadinusi „Užkariavimo armija“. Jai priklauso „Nusra“ frontas, bet ji kovoja su „Islamo valstybe“.

Kartu su islamistinėmis grupuotėmis į priekį pasistūmėjo ir kartais joms padeda kelios palyginus sekuliarios grupės, pavyzdžiui, Laisvoji Sirijos armija, kuri dėl galimybės gauti TOW raketas įgavo naujos svarbos ir sustiprino savo statusą.

Nors ir tiekiamos nedideliais kiekiais, šios raketos atliko svarbų vaidmenį sukilėlių pergalėms, kurios sukėlė pavojų B. al Assado valdymui. Nors tai galima vertinti kaip palankų įvykių posūkį JAV politikams, iš tikrųjų jis kelia naują galvosūkį, turint galvoje, kad tarp grupuočių, kurioms padėjo šie ginklai, yra ir „Nusra“ frontas.

Tai taktinis aljansas, kurį Laisvosios Sirijos armijos vadai apibūdina kaip nepatogią santuoką iš būtinybės, nes jie negali kovoti be didesnio ir stipresnio „Nusra“ fronto pritarimo. Tačiau B. al Assadas ir jo sąjungininkai tokį bendradarbiavimą laiko įrodymu, kad tarp sukilėlių grupuočių galima įžvelgti mažai skirtumų, ir jas visas vadina teroristinėmis, o tai reiškia, kad jos tampa teisėtais taikiniais.

Bet kokiu atveju naujai sustiprėjusi Laisvoji Sirijos armija, ilgą laiką buvusi šešėlyje, pradeda atlikti vis svarbesnį vaidmenį.

„Islamistinės grupuotės dėl mūsų ryšių su Vakarais visuomet vadindavo mus agentais ir atskalūnais, – teigė A. al Saudas. – Tačiau dabar jie gali matyti, kokie esame efektyvūs būtent dėl bendradarbiavimo su Vakarais“.

Rusai tiesiogiai apšaudė kelis amerikiečių pagalbą gaunančius padalinius. Tačiau jie tvirtina, kad pasitelkę TOW raketas, jie geriau už sąjungininkus islamistus apgynė savo teritoriją.

Naujas amerikiečių pagalbos Sirijoje kovojančioms grupuotėms posūkis įvyko sekmadienį, kai JAV krovininiai lėktuvai Sirijos arabų kovotojams, kovojantiems su „Islamo valstybe“, numetė pirmąsias lengvųjų ginklų amunicijos siuntas, pirmadienį pranešė kariuomenės atstovas spaudai, pulkininkas Steve`as Warrenas.

Jis atsisakė įvardyti grupuotes ar jų vietą, bet pažymėjo, kad amerikiečių pareigūnai jas patikrino. Tikėtina, kad pagalbą gavo koalicija iš įvairių arabų ir kurdų grupuočių, kurios šiaurės rytinėje Sirijos dalyje kartu su kurdų karinėmis formuotėmis kovoja su „Islamo valstybe“ ir dabar vadina save Sirijos arabų koalicija.

Tuo tarpu Sirijos vyriausybės kariai pirmadienį priartėjo prie strategiškai svarbaus greitkelio, kurį yra užėmę sukilėliai, ir, palaikomi Rusijos smūgių iš oro, centrinėje Hamos provincijoje užėmė kelis kaimus, pranešė valstybinės Sirjos ir Rusijos naujienų tarnybos, priešvyriausybiniai aktyvistai ir kovotojai.

Tačiau ties fronto linijomis tebeverda įnirtingos kovos, o tai kiekvienai pusei leidžia liberaliai naudoti savo naujuosius ginklus.