Laikraštis „The New York Times“ rašo, kad Rusija intensyviai didina savo karinę galią ir įsitvirtina pasaulinėje arenoje – toks jos aktyvumas neregėtas nuo Šaltojo karo laikų.

„Rusija reinvestuoja į savo bazes Arktyje: stato naujas, plečia senas, dislokuoja vadovaujantį personalą. Analitikai teigia, kad Rusijos pastangas Arktyje iššaukė klimato pokyčiai, kadangi šalis siekia naudoti ir ginti jūrų prekybos kelius ir naftos bei gamtinių dujų išteklius rajonuose, kurie dėl ledynų tirpimo tapo labiau prieinami“, – pažymima straipsnyje.

Be to, Rusija nuo 2014 iki 2015 metų stipriai padidino karinį biudžetą – beveik 11 milijardų dolerių. Kremlius tvirtina, kad taip kompensuoja investicijų stygių po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Vis dėlto, sankcijos už karinę agresiją Ukrainoje, kritusios naftos kainos ir kitos finansinės problemos lėmė Rusijos ekonomikos nusilpimą, ir analitikai spėja, kad karinės išlaidos sumažės.

Rusija planuoja mobilizuoti daugiau kaip 100 tūkstančių karių, taip pat vyks plataus masto kariniai mokymai, kuriuose dalyvaus tūkstančiai karių.

„Šios pastangos skirtos karinių pajėgų paruošimui ir karinės galios demonstravimui pasaulyje. Į mokymus dažnai įtraukiami ir padaliniai, kurie kontroliuoja Rusijos branduolinį arsenalą. NATO atsakė pradėdama savus mokymus“, – konstatuoja straipsnio autoriai.

„Vaizdas, kurį transliuoja oficialūs Rusijos Federacijos šaltiniai, byloja, kad jie ruošiasi plataus masto tarpvalstybiniam karui. Kalba neina apie taikos palaikymo misijas arba kovą prieš sukilėlius“, – pareiškė Johanas Norbergas iš Švedijos gynybos tyrimų agentūros.