Skelbiama, kad premjerė politikui užsiminusi, kad pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesas „bus pradėtas kitų metų pradžioje“.

Pirmasis Šiaurės Airijos ministrės pirmininkės pavaduotojas Martinas McGuinnessas teigia, kad vyriausybės vadovė su juo kalbėjo apie 50-ojo straipsnio aktyvavimą.

Šis teiginys atliepia Europos Vadovų Tarybos vadovo Donaldo Tusko žodžius. Jis pareiškė, kad Th. May panašią informaciją jam suteikusi rugsėjo pradžioje.

Theresa May

Nepaisant to, Didžiosios Britanijos vyriausybė neskuba šios informacijos oficialiai patvirtinti ir nepagyrė šalies užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono, kuris taip pat paminėjo 2017 metų sausį.

„Sinn Féin“ vadovas M. McGuinnessas per Leiboristų konferenciją Liverpulyje pareiškė: „Paklausiau, kada ji ketina inicijuoti 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį. Ji atsakė, kad šiais metais to nebus – galima kalbėti apie pačią 2017 metų pradžią“.

Ministrė pirmininkė pareiškė šiais metais nebepradėsianti oficialių dvejus metus truksiančių pasitraukimo iš Sąjungos derybų, tačiau tikslios datos visgi nepateikė.

Europos Sąjungos pareigūnai daro spaudimą dėl „Brexit“ terminų. Norėtų, kad procesas būtų baigtas iki 2019 metų birželį vyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Tai reiškia, kad 50-asis straipsnis turėtų būti aktyvuojas pirmoje 2017 metų pusėje.