Konservatorių partijos surengtoje konferencijoje sakydama įžanginę kalbą ji atskleidė kur kas griežtesnę poziciją JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) nei deklaravo anksčiau ir netgi leido sau atvirai atakuoti pasisakančiuosius už kompromisinį susitarimą, kuris suteiktų britams prieigą prie bendrosios rinkos.

Vos per kelias valandas po tokio jos pareiškimo kritikos pažėrė keli parlamentarai, du buvusio ministrų kabineto nariai ir netgi pasigirdo įspėjimų dėl Lordų rūmuose galinčio kilti maišto, rašo „The Independent“.

Apie 80 pasilikimą ES remiančių torių pasisakė prieš, jų manymu, griežto „Brexit“ varianto diktuojamą visišką atskirtį ir pramuštgalviškumą. ES remiantys parlamento nariai paragino Th. May imtis visų įmanomų priemonių tam, kad būtų išsaugota kuo didesnė prieiga prie bendrosios rinkos, o nemažai jų pasisakė už visavertės prieigos išsaugojimą.

Kreipdamasi į delegatus Th. May patikino, kad parlamento nariai žvelgia į dalykus neteisingu kampu. Ji patikino norinti, kad į JK išstojimo iš ES susitarimą būtų įtraukti punktai dėl bendradarbiavimo teisėsaugos ir kovos su terorizmu srityse, laisvos prekybos, nepamirštant suteikti britų įmonėms maksimalią laisvę dalyvauti bendrojoje rinkoje.

„Vis tik noriu aiškiai pareikšti, kad nesitraukiame iš ES tam, kad ir vėl netektume galimybės kontroliuoti imigraciją. Nesitraukiame tam, kad grįžtume prie Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisdikcijos.“ – kalbėjo Th. May. Tuomet ji strėles nukreipė į tuos, kurie ragina parlamentui suteikti svaresnį vaidmenį JK išstojimo iš ES procese.

„Jie negina demokratijos, jie mėgina ją sugriauti. Jie nemėgina tinkamai įvykdyti „Brexit“, jie mėgina šį procesą sužlugdyti jį atidėliodami. Jie žeidžia britų protinius gebėjimus“, - parlamentarų motyvais abejojo ji.

„Net ir dabar dalis politikų, demokratiniu keliu išrinktų politikų, teigia, kad referendumo rezultatai yra negaliojantys, todėl reikia balsuoti antrą kartą“, - antro referendumo reikalaujančiuosius sukritikavo ji. „Kiti teigia nesantys patenkinti rezultatais, todėl ketina reaguoti į bet kokį mėginimą pasitraukti iš ES kreipdamiesi į teismus. Referendumas teisėtas, o jo rezultatai aiškūs.“ – tikino ji.

Buvęs sveikatos reikalų sekretorius Stephenas Dorrellas pareiškė, kad dėmesio telkimas į derybas, skirtas imigracijos klausimui ekonomikos politikos kontekste, jam atrodo keistas. „Neteisinga vykdyti derybas, kuriose vieno tikslo siekiama kenkiant kitiems dalykams. Vien tik su imigracija susijusio tikslo siekimas – tai beprotybė.“ – neabejojo jis. „Šiuo metu atrodo, kad daugiau dėmesio skiriama imigracijos, o ne bendrosios rinkos klausimams spręsti. Prieigos prie bendrosios rinkos klausimo nustūmimas dėl į derybas patenkančio imigracijos klausimo būtų didelė klaida, pakenksianti ekonomikai ir visiems mums.“ - mano buvusi švietimo reikalų sekretorė Nicky Morgan.

„Vis tik noriu aiškiai pareikšti, kad nesitraukiame iš ES tam, kad ir vėl netektume galimybės kontroliuoti imigraciją. Nesitraukiame tam, kad grįžtume prie Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisdikcijos.“
Th. May

„Būtume neatsakingi, jei neabejotume kai kuriais griežtojo ar žiauriojo „Brexit“ varianto padariniais. Turime suprasti, kad jei „Brexit“ yra griežtas, jis yra ir žiaurus. - neilgai trukus po Th. May kreipimosi surengtame neformaliame posėdyje sakė parlamento narys Neilas Carmichaelis. – Privalome bet kokia kaina išvengti tokio „Brexit“ varianto, koks pakenktų mūsų ekonomikai, pakenktų mūsų kaip tautos pajėgumui ateityje ir iš esmės būtų kenksmingas Europai.“

Buvusi ministrė ir „Open Britain“ kampanijos rėmėja parlamentarė Anna Soubry pasisakė prieš vyriausybės demonstruojamą vėjavaikiškumą. Ji priminė, kad tuo atveju, jei Th. May derybas vykdys nesėkmingai, bus rizikuojama milijonais darbo vietų, todėl bet kokiam „Brexit“ susitarimo variantui būtinas parlamento palaiminimas.

Th. May šią kalbą sakė po pranešimo dėl ketinimų pradėti Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio įgyvendinimą ir derybas dėl JK pasitraukimo iš ES iki 2017 m. kovo mėn., ir vyriausybės planų tuo pačiu metu pristatyti dokumentą „Great Repeal Bill“, skirtą ES valdžiai užbaigti JK.

Tiesa, nors Th. May pasiryžusi imtis 50-ojo straipsnio įgyvendinimo be parlamento pritarimo, „Gret Repeal Bill“ dokumentas neišvengiamai turės būti svarstomas tiek Bendruomenių, tiek ir Lordų rūmuose, kur dauguma skeptiškai vertina „Brexit“. Su situacija susipažinusieji spėja, kad vyriausybei gali pavykti planas Bendruomenių rūmuose, tačiau Lordų rūmuose toriai jau atsidūrę mažumoje ir netgi tarp konservatorių yra nepatenkintųjų.

„Kai kurie netgi nerimauja, kad Lordų rūmuose pasipriešinus šiam dalykui tai gali būti Lordų rūmų pabaiga, - pripažino prisistatyti atsisakęs Lordų rūmų atstovas. – Vis dėlto Lordų rūmams bet kuriuo atveju reikia reformos, taip turi nutikti. Mūsų ženkliai per daug. Taigi dalis mūsų nežvelgia į tai kaip į kliūtį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)