„Tai kritinis laikas Jungtinės Karalystės ir ES santykiams“, - sakė Th. May. „Žiūriu į ateitį su optimizmu. Norime būti jūsų stipriausi draugai ir patneriai“, - sakė jis.

„Norime dirbti drauge su ES labiau nei būti ES dalimi“, - sakė ji.

Kalbėdama apie ES piliečius JK, Th. May paragino juos pasilikti: „Norime, kad liktumėte ir vertiname jūsų indėlį“, - sakė ji. Ji patikino, kad ateityje ES piliečių, gyvenančių JK, teisės bus užtikrintos.

Ji pabrėžė, kad norėtų stipraus Jungtinės Karalystės ir ES bendradarbiavimo saugumo srityje ir pasiūlė pasirašyti naują saugumo susitarimą tarp jos šalies ir 27 ES šalių.

Ji taip pat pasiūlė 2 metų trukmės „pereinamąjį laikotarpį“, pripažindama, kad Jungtinė Karalystė nepasiruošusi sklandžiai išstoti iš ES 2019 metų kovo 29 dieną.

Būtinas pakankamas progresas

Norėdamas pradėti derybas dėl prekybos susitarimo ar bent jau pereinamojo laikotarpio, vyriausiasis Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier privalo Europos Sąjungos lyderiams per viršūnių susitikimą spalį pasakyti, kad „skyrybų klausimais“ pasiektas pakankamas progresas. Tarp šių klausimų, vadinamasis „Brexit“ įstatymo projektas ir piliečių teisės.

Londonas labiausiai nerimauja, kad iki oficialaus Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos atsiskyrimo liko labai mažai laiko (ar jis vyktų pasiekus susitarimą, ar ne). Ši data – 2019 metų kovo 29 diena, kai pasibaigs pagal 50-ąjį straipsnį nustatytas dvejų metų derybų laikotarpis.

Į ETT nutarimus bus atsižvelgta

Teresa May taip pat sakė norinti, kad britų teismai spręsdami dėl Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisių „atsižvelgtų“ į Europos Teisingumo Teismo (ETT) sprendimus.

„Noriu, kad JK teismai galėtų atsižvelgti į Europos Teisingumo Teismo sprendimus“, – Florencijoje kalbėjo premjerė, ES pareigūnams išreiškus nuomonę, kad ES piliečiai Britanijoje turėtų toliau priklausyti ETT jurisdikcijai.

„Mes visi esame suinteresuoti, kad mūsų derybos pavyktų, – dar sakė ji. – Jeigu mums nepavyks ar būsime padalinti, iš to laimės tik tie, kurie atmeta mūsų vertybes ir yra prieš mūsų interesus“.

Th. May kalba Florencijoje sakyta, ES pareigūnams spaudžiant gauti iš Britanijos finansinį pažadą susijusį su „Brexit“, kad pajudėtų derybos Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)