Agentūrų darbuotojai atkreipė dėmesį į tai, kad visus pastaruoju metu įvykdytus išpuolius surengė psichinių sutrikimų turintys asmenys; jie nebuvo susiję su jokiomis ekstremistinėmis grupuotėmis. Pašnekovai kalbėjo apie išpuolį Orlande (Floridos valstijoje, JAV), Leiboristų partijos atstovės Didžiosios Britanijos parlamento narės Jo Cox nužudymą, policininkų nužudymą Beton Ruže (Luizianos valstijoje) ir Dalase (Teksaso valstijoje), teroro aktą Nicoje ir žudynes Miuncheno prekybos centre.

Išvardyti išpuoliai visiškai skiriasi nuo tų, kurie buvo įvykdyti Paryžiuje ar Briuselyje. Pastaruosius surengė ekstremistai, tiesiogiai susiję su teroristine grupuote „Islamo valstybė“, praneša „Reuters“.

Naujausiais duomenimis, per penktadienį (liepos 22 d.) Miuncheno prekybos centre „Olympia“ įvykdytas žudynes žuvo 9 žmonės ir 16 buvo išvežta į ligoninę. Policijos pareigūnai spėjo, kad išpuolį surengė trys asmenys, bet nė vieno nusikaltėlio sulaikyti nepavyko. Galop policija rado iraniečių kilmės aštuoniolikamečio Vokietijos piliečio Ali Davido Somboly kūną ir paskelbė, kad paieškos operacija baigta.

Vakar Miuncheno policija pranešė, kad A. D. Somboly galėjo turėti psichinės sveikatos sutrikimų. Tiriant išpuolį pavyko išsiaiškinti, kad jaunuolis buvo kreipęsis į medikus dėl depresijos, be to, labai domėjosi masinėmis žudynėmis.

Išpuolį Orlando gėjų klube įvykdęs Omaras Mateenas manė, kad tuoj išprotės, – tokią informaciją „Reuters“ perdavė teroristą pažinojęs asmuo. Pasak žvalgybos agentūros darbuotojo, O. Mateenas papasakojo, kad svarstė galimybę gydytis psichiatrinėje ligoninėje, o po trijų dienų įvykdė išpuolį. Kaip informuoja policija, įtakos jam darė islamistų vykdoma propaganda, tačiau jokių tiesioginių nusikaltėlio sąsajų su „Islamo valstybe“ taip ir nenustatyta.

JAV žvalgybų vadovai taip pat aiškinasi, ar psichinė būklė galėjo lemti Beton Ruže ir Dalase į policininkus šaudžiusių asmenų veiksmus. Nustatyta, kad abiem atvejais nusikaltėliai turėjo tam tikrų sutrikimų požymių. Psichikos sutrikimų nustatyta ir Thomui Mairui, nužudžiusiam politikę J. Cox Didžiojoje Britanijoje.

„Reuters“ informacijos šaltiniai praneša, kad šuo metu naudojamos duomenų rinkimo sistemos yra nepajėgios išskirti psichinių negalių kamuojamų žmonių, kurie veikiami propagandos arba pastūmėti kokių nors asmenų galėtų įvykdyti nusikaltimus. Pagrindinis kovos su terorizmu agentūrų siekis – užkirsti kelią galimoms didelių grupuočių rengiamoms atakoms. Todėl iki pastarųjų įvykių tiek JAV, tiek Europos specialioji žvalgyba užsiėmė vien ekstremistinėse grupuotėse, įskaitant „Islamo valstybę“, parengtų smogikų išaiškinimu ir stebėjimu.

Kaip pastebi agentūrų darbuotojai, JAV įstatymai gina žmones, neturinčius patvirtintų ryšių su užsienio teroristinėmis organizacijomis. Taip apribojami žvalgybų ir kitų organizacijų veiksmai, kai tenka rinkti duomenis apie tokius asmenis.