Stiprios Bavarijos policijos pajėgos ir griežtas įstatymų taikymas ilgus metus padėjo šiam miestui išsaugoti saugaus miesto reputaciją. Miuncheno gyventojai labiau bijo būti sustabdyti policijos už važiavimą per raudoną šviesą nei tapti nusikaltėlio auka. Taigi Miunchenas – „čia tai negali nutikti“ sostinė, rašo „The Guardian“.

Deja, liepos 22 d. viskas pasikeitė. Miesto centas buvo pilnas žmonių – 10 tūkst. dalyvavo gatvės festivalyje, šventė bavariško alaus 500-metį. Po pranešimų apie šūvius prekybos centre šiaurinėje miesto dalyje sekė kiti, kuriuose buvo teigiama apie smurtą kitose miesto centro vietose. Vėliau paaiškėjo, kad šie pranešimai buvo klaidingi, tačiau jie greitai pasklido socialiniuose tinkluose.

Daugybė Miuncheno gyventojų ir svečių valandų valandas praleido užrakintose restoranų ir biurų patalpose. Miestą apėmė baimė ir panika, kai vėliau pasklido informacija apie sužeistuosius.

Žmonės buvo išsigandę, paliko centrines aikštes, ėmė bėgti, parduotuvės buvo uždaromos, nutrūko susisiekimas viešuoju transportu, policija ėmėsi didelio masto operacijos. Centrinę miesto dalį užplūdo policijos ekipažai, danguje ratus suko sraigtasparniai. Specialiosios pajėgos nurodė žmonėms neišeiti iš patalpų. Daugybė Miuncheno gyventojų ir svečių valandų valandas praleido užrakintose restoranų ir biurų patalpose. Miestą apėmė baimė ir panika, kai vėliau pasklido informacija apie sužeistuosius.

Išpuolis Miunchene

Psichikos sutrikimų turėjęs studentas šaudė prekybos centre, žuvo devyni asmenys, dauguma kurių buvo paaugliai, tiesa, kaip ir jis pats. Nors šis išpuolis neturi jokių sąsajų su terorizmu, penktadienio vakarą Miuncheną apėmusi panika ir vėliau sekusi milžiniška policijos pajėgų reakcija rodo, kad kažkur giliai jausmas, kad čia negali nutikti nieko blogo nebėra toks nepajudinamas. Viskas prasidėjo šių metų pradžioje.

22:50 val. Miunchene Naujųjų Metų vakarą, kai pasirodė policijos įspėjimas dėl teroristinio išpuolio grėsmės, panikos nebuvo. Tada žmonių paprašyta vengti masinių susibūrimo vietų, evakuotos dvi traukinių stotys, gatvėse buvo daug ginkluotų policijos pareigūnų, kelioms valandoms priemiesčiuose nutrauktas susisiekimas viešuoju transportu.

Policiją ėmėsi tyrimo dėl informacijos apie 5-7 įtariamuosius, kurie, kaip buvo manyta, vidurnaktį planavo surengti teroristinį išpuolį. Žmonės Miunchene šventė Naujuosius Metus, kaip tai daro visada: buvo lauke, leido fejerverkus gatvėse ir ant tiltų. Nebuvo jokios panikos, žmonės neskubėjo iš miesto centro. Tą naktį žmonės neleido laiko stebėdami naujienų pranešimų, jų veidų nebuvo nušvietę išmaniųjų ekranai. Daugybė žmonių paprasčiausiai nežinojo apie įspėjimą, o tie, kurie žinojo, vis tiek jautėsi saugūs. Saugūs kaip visada. Kitą dieną imta diskutuoti apie policiją ir galimai perdėtą jos reakciją. Galimo teroristinio išpuolio planas taip ir nebuvo patvirtintas.

Liepos 18 d. 17-metis pabėgėlis Bavarijoje užpuolė traukino keleivius ginkluotas kirviu ir peiliu, o liepos 22 d. policija paskelbė teroristinio išpuolio pavojų mieste. Taigi Miuncheno pažadas, kad šiame mieste nieko panašaus nutikti negali, staiga atsidūrė pavojuje.

Nuo to laiko išpuoliai surengti Briuselyje ir Orlande, tačiau Miunchenas jautėsi saugus. Žmonės žuvo Stambule ir Nicoje, tačiau Miunchenas ir toliau išliko miestu, kuriame tai negali nutikti. Iliuzija liko nesugriauta. Liepos 18 d. 17-metis pabėgėlis Bavarijoje užpuolė traukino keleivius ginkluotas kirviu ir peiliu, o liepos 22 d. policija paskelbė teroristinio išpuolio pavojų mieste. Taigi Miuncheno pažadas, kad šiame mieste nieko panašaus nutikti negali, staiga atsidūrė pavojuje.

Vokietijos traukinyje – kruvina ataka

Praėjus dviem dienoms po šio išpuolio šaudynių vieta priminė gėlių jūrą. Tūkstančiai skubėjo prie prekybos centro, kad pasimelstų už nužudytuosius. Atšaukti savaitgalio renginiai. Vis dėlto gyvenimas miesto centre ir toliau tęsėsi. Turistai ir vėl vaikštinėjo gatvėmis, ant upės krantų – saulės spindulių gaudytojai, atviri alaus sodai pilni lankytojų. Panašu, kad žmonės buvo pasiryžę gyventi toliau ir tikėti pažadais dėl saugumo.

Bavarija garsėja „Gemutlichkeit“ pavadinimu žinoma kliše, apibūdinančia atsipalaidavimo ir draugiškumo kupiną gyvenimo būdą, o juk būtent toks ir yra gyvenimas Miunchene. Šis miestas visada, o ypač vasarą būna pilnas laisvalaikį leidžiančių žmonių. Gyvenimas verda atvirose erdvėse, kur žmonės gurkšnoja gardžius gėrimus ir važinėja automobiliais atverčiamais stogais po prabangų senamiestį. Vietiniai mėgaujasi saule Englischer Garten sode ir upės pakrantėse. Alaus sodai pilni poilsiaujančiųjų, vyksta gatvės festivaliai, koncertai, mugės, rodomi filmai po atviru dangumi. Miunchenas didžiuojasi patraukliu gyvenimo būdu, o žmonės noriai jį propaguoja.

Tyliame 40 tūkst. gyventojų turinčio Ansbacho senamiestyje į renginį buvo atvykę apie 2500 asmenų. Tai tikrai rami vieta, dar viena, drąsiai galėjusi pretenduoti į titulą „čia tai negali nutikti“.

Deja, liepos 25 d. rytą Miunchenas nubudo su kraupia žinia apie savižudį, detonavusį bombą. Ir vėl Bavarija, šį kartą 200 km į Šiaurę nuo Miuncheno nutolęs Ansbachas. Per išpuolį sužeisti žmonės, trys patyrė sunkias traumas. Bomba sprogo šalia įėjimo į muzikos festivalį, kai išpuolį surengęs siras nebuvo įleistas į festivalio teritoriją. Tyliame 40 tūkst. gyventojų turinčio Ansbacho senamiestyje į renginį buvo atvykę apie 2500 asmenų. Tai tikrai rami vieta, dar viena, drąsiai galėjusi pretenduoti į titulą „čia tai negali nutikti“.

Vokietija po išpuolių

Miunchene žinia apie išpuolė Ansbache sutikta kaip dar vienas smūgis, suduotas žmonių pasitikėjimui saugumu. Atėjo laikas paklausti savęs, ar pažadas greitai atgauti pusiausvyrą nėra tik iliuzija ir ar neatėjo laikas ieškoti naujos reagavimo į tokio pobūdžio įvykius strategijos. Ar ilgai dar lemta gyvuoti Miuncheno mantrai?