Ataka įvyko ant Vestminsterio tilto, šalia Didžiojo Beno laikrodžio bokšto – vieno iš Jungtinės Karalystės sostinės simbolių, pritraukiančio milijonus turistų, stūksančio virš Parlamento rūmų.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May atskleidė, kad užpuolikas prieš kelis metus jau buvo patekęs į britų žvalgybos MI5 akiratį. Taip pat ji teigė, kad jis buvo gimęs Jungtinėje Karalystėje.

Svarbiausi faktai:

- Užpuolikas rėžėsi į pėsčiųjų minią ant Vestminsterio tilto šalia Parlamento rūmų;

- Automobilis taranavo vartus į Parlamento rūmus, kliudė keletą žmonių;

- Užpuolikas mačete smogė policijos pareigūnui ir buvo nušautas. Užpultasis pareigūnas žuvo.

- Pirminiais duomenimis, atakoje dalyvavo vienas užpuolikas.

- Žuvo 4 žmonės, tarp jų užpultasis policininkas ir užpuolikas. Dar 29 sužeisti, šiuo metu gydomi ligoninėje.

Užpuolikas automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius ant tilto, o vėliau sudaužė mašiną atsitrenkęs į tvorą, juosiančią budriai saugomą parlamento rūmų kompleksą.

Vėliau peiliu ginkluotas užpuolikas įbėgo pro vartus ir mirtinai subadė 48 metų policininką, kol galiausiai buvo nušautas kito pareigūno.

Šis išpuolis Britanijos valdžios centre iš pradžių sukrėtė, po to pasėjo paniką.

Išpuolio Londone maršrutas

Sulaikyti 7 įtariamieji dėl išpuolio Londone

Britų policija per reidus keliuose namuose suėmė septynis žmones po keturias gyvybes nusinešusios teroro atakos prie Didžiosios Britanijos parlamento, pranešė vyresnysis policijos pareigūnas.

Per trečiadienį surengtą išpuolį vienas vyras nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o vėliau mirtinai subadė vieną policininką.

Britanijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Markas Rowley (Markas Roulis) sakė manąs, kad „tarptautinio terorizmo paveiktas“ užpuolikas veikė vienas. Užpuoliko tapatybės atskleisti pareigūnas nesutiko.

Policija surengė reidus šešiuose namuose Londone ir vidurio Anglijos Birmingemo mieste. Per juos buvo suimti septyni žmonės, teigė M. Rowley.

Jis atsisakė atskleisti policijos nukauto užpuoliko tapatybę.

Vienas Britanijos saugumo pareigūnas, norėjęs likti nežinomu, sakė, kad tas užpuolikas buvo žinomas britų saugumui. Jis nenurodė, koks to vyro vardas ir nepateikė daugiau detalių apie jo tapatybę ar tautybę.

Be to, pareigūnai patikslino žuvusiųjų per išpuolį skaičių. Kaip nurodoma, žuvo keturi asmenys: užpuolikas, policijos pareigūnas ir du civiliai. Be to, dar 29 asmenys atsidūrė ligoninėje; septynių būklė sunki.

Pareigūnai taip pat sakė, kad vis dar aiškinamasi, kiek yra „vaikštančių sužeistųjų“. Policija anksčiau nurodė, kad iš viso buvo sužeista maždaug 40 žmonių.

M. Rowley teigė, kad tyrimas Parlamento rūmų apylinkėse tebesitęsia, tačiau įstatymų leidėjai turėtų vėl susirinkti ir pademonstruoti solidarumą.

Skotland Jardo išplatintame M. Rowley‘io pareiškime teigiama: „Vyksta tyrimai Birmingame, Londone ir kitose šalies teritorijose. Vis dar manome, kad užpuolikas veikė vienas, o jo veiksmus įkvėpė tarptautinis terorizmas. Kol kas neturime jokios konkrečios informacijos dėl galimų grėsmių visuomenei“.

Po nepaprastojo ministrų kabineto posėdžio kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Th. May sakė, kad parengties išpuoliams lygis Britanijoje nebus keičiamas.

„Toliau judėsime į priekį visi kartu, niekada nepasiduodami terorui ir niekada neleisdami neapykantos ir blogio balsams mus supriešinti“, – sakė juodai apsirengusi vyriausybės vadovė.

Atakos metu premjerė buvo parlamento pastate. Pastebėta, kaip ji buvo nuvesta į sidabrinės spalvos automobilį, kai netoliese, regis, pasigirdo šūviai, pranešė Britanijos žiniasklaida.

„Su islamistais susijęs terorizmas“

Britanijos kovos su terorizmu aukščiausio rango pareigūnas Markas Rowley sakė, kad tarp keturių žuvusių žmonių buvo parlamento kompleksą saugojęs policininkas.

„Mūsų prielaida – su islamistais susijęs terorizmas“, – M. Rowley sakė žurnalistams.

Pasak jo, tyrėjai mano žinantys užpuoliko tapatybę, o išpuolio vietoje naktį tebedirbo policija.
M. Rowley taip pat įvardijo žuvusį policininką – išpuolio auka tapo 48 metų Keithas Palmeris.

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ketvirtadienį atidėjo planuotą dalyvavimą ceremonijoje, per kurią bus atidaryta nauja Londono policijos būstinė. Po šio įvykio policijos vėliava buvo nuleista iki pusės stiebo.

Ši ataka buvo įvykdytą praėjus lygiai metams po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) dvigubo sprogdinimo Briuselyje, taip pat po virtinės pražūtingų išpuolių Europoje, iki šiol aplenkdavusių Britaniją.

Parlamento kompleksas kelias valandas buvo uždarytas. Vėliau šimtai įstatymų leidėjų ir lankytojų buvo evakuoti į šalimais esančią Vestminsterio abatiją ir sostinės policijos būstinę.

Į įvykio vietą atskrido greitosios pagalbos sraigtasparnis, o policija atitvėrė didelę teritoriją. Turistai, buvę populiariame apžvalgos rate „London Eye“, per šį incidentą ilgiau nei valandą buvo įstrigę iki 135 metrų aukštyje.

„Mačiau tris ant žemės gulinčius kūnus ir daugybę policininkų. Buvo išties baugu“, – sakė iš JAV atvykęs 16-metis Jackas Hutchinsonas, kuris buvo įstrigęs apžvalgos rate kartu su tėvais.

Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Tobias Ellwoodas, kurio brolis žuvo 2002 metais per sprogdinimą Balio saloje, mėgino suteikti pirmąją pagalbą mirtinai sužeistam policininkui ir nuotraukose matomas išsitepęs veidą krauju.

„Skerdynės prie Vestminsterio“

Britanijos sąjungininkės reiškė šoką ir pažadėjo palaikyti Londoną kovoje su terorizmu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pasikalbėjo su T.May, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad jos šalis palaiko britus „prieš visas terorizmo formas“.

„Šiandien kalbėjausi su JK ministre pirmininke Theresa May, kad pareikščiau užuojautą dėl teroristinės atakos Londone“, – „Twitter“ parašė D.Trumpas.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris patvirtino, kad D.Trumpas telefonu pasikalbėjo su Th. May ir išreiškė pritarimą „greitam britų policijos ir gelbėtojų atsakui“.

Paryžiuje solidarizuojantis su atakos aukomis vidurnaktį buvo išjungtas Eiffelio (Eifelio) bokšto apšvietimas.

Incidentas dominavo pirmuosiuose Britanijos laikraščių puslapiuose. „The Times“ jį pavadino „Vestminsterio užpuolimu“, o „London Evening Standard“ išspausdino antraštę „Teroro skerdynės prie Vestminsterio“.

Londonas neretai tapdavo teroro atakų taikiniu – pradedant IRA smurto kampanija 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais, baigiant pastarojo meto islamistų išpuoliais.

2005 metų liepos 7 dieną keturi džihadistų grupuotės „al Qaeda“ įkvėpti britai Londone susisprogdino trijuose metropoliteno traukiniuose ir autobuse. Per šias atakas žuvo 52 žmonės.

Britų saugumo pajėgos nurodo, kad per pastaruosius ketverius metus užkirto kelią maždaug 13-ai teroristinių sąmokslų. Tačiau pastaraisiais metais JK iš esmės išvengė didelių tarptautinių teroro atakų, kokių buvo įvykdyta Belgijoje ir Prancūzijoje.

Dar šį savaitgalį šimtai ginkluotų policininkų dalyvavo pratybose, per kurias buvo simuliuojama „banditiška“ teroro ataka Temzės upėje.

Vėliausia teroro ataka Britanijoje buvo parlamentarės Jo Cox nužudymas pernai birželį. Parlamentarę jos rinkimų apygardoje Šiaurės Anglijoje nužudė nacių šalininkas.

Po išpuolio Londone pasaulio lyderiai reiškia vienybę su Didžiąja Britanija

Pasaulio lyderiai vieningai pasmerkė pačiame Londono centre įvykdytą išpuolį, ir dauguma jų tvirtino visokeriopai remiantys Didžiąją Britaniją, praneša naujienų agentūra AFP.

Naujausiais duomenimis, trečiadienį netoli Didžiosios Britanijos parlamento rūmų automobiliui įsirėžus į praeivius, o vėliau iš tos pačios transporto priemonės išlipusiam užpuolikui peiliu sužeidus policininką, žuvo penki žmonės. Dar apie 40 buvo sužeista.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May išpuolį pavadino liguistu ir žiauriu ir pridūrė, kad atakos vietą užpuolikas pasirinko ne atsitiktinai, o norėdamas suduoti smūgį šalies demokratinėms vertybėms.

Reikšdama užuojautą, Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigė, kad Vokietija „tvirtai ir užtikrintai remia britus kovoje su visomis terorizmo formomis“. Tuo tarpu šalies prezidentas Frank-Walter Steinmeier pridūrė: „Tokiomis sunkiomis akimirkomis mes, vokiečiai, jaučiamės labai artimi Didžiosios Britanijos žmonėms“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as savo ruožtu skelbė solidarumo ir palaikymo Didžiosios Britanijos žmonėms žinią, sakydamas, kad Prancūzija gali nesunkiai susitapatinti su jų skausmu, nes per išpuolį buvo sužeisti ir trys prancūzų moksleiviai.

„Prancūzija, kuri pastaruoju metu yra taip stipriai nukentėjusi, žino, ką šiuo metu turi iškęsti Didžiosios Britanijos žmonės“, - sakė F. Holland'as.

Išpuolį Londone pasmerkė ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV). JAV vyriausybė žadėjo „visapusiškai remti (Prancūziją) atsakant į šią ataką ir padedant įvykdyti teisingumą už jį atsakingiems asmenims“, trumpoje spaudos konferencijoje sakė Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris.

Be valstybių lyderių, užuojautą Didžiajai Britanijai reiškė ir Europos Sąjungos (ES) vadovai. Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris tikino, kad išpuolis jį labai sujaudino.

Briuselyje, kur vyko pirmųjų išpuolių miesto oro uoste ir metropolitene metinių minėjimas, Ž. K. Junkeris sakė: "Faktas, kad tą pačią dieną kažkas panašaus įvyko Londone - Londonui - mane... paliko be žodžių. Negaliu išreikšti, kokius gilius jausmus šiuo metu jaučiu".

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: "Mintimis esu su Vestminsterio išpuolio aukomis. Europa yra kartu su Jungtine Karalyste (JK) kovoje prieš terorą ir yra pasirengusi padėti".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)