Organizacijų „Amnesty International“, „Human Rights Watch“, „Reporteriai be sienų“ ir kitų grupių vėlai ketvirtadienį paskelbtame bendrame laiške Europos Komisija yra raginama imtis priverstinių priemonių prieš Varšuvą.

Europos Sąjunga ir jos valstybės narės turi parodyti, kad yra nusprendusios neleisti Lenkijai nukrypti nuo bendrų ES vertybių“, – sakoma laiške.

Europos Komisija, vykdančioji ES institucija, nurodė Lenkijai iki vasario pabaigos atšaukti pakeitimus kontroversiškame įstatyme, reguliuojančiame šalies konstitucinio teismo darbą, arba laukti sankcijų.

Pernai į valdžią Lenkijoje atėjusi konservatyvioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nedelsdama parlamente prastūmė teisinį aktą, kuris, anot kritikų, paralyžiavo Konstitucinį teismą. Vietoje ankstesnio parlamento patvirtintų kandidatų PiS paskyrė sau ištikimus teisėjus į aukščiausiąją šalies teismo instituciją – Konstitucinį Tribunolą, taip pat sumažino jo galias naujiems įstatymams blokuoti.

Valdžios kritikai atkreipia dėmesį ir į kitus PiS veiksmus, bandymus konsoliduoti galias, stiprinti valstybės kontrolę visuomeniniams transliuotojams.

„Bandydama užgniaužti kritiškus balsus ir sugriauti apsaugos priemones, Lenkija kuria dar labiau dusinančią atmosferą teismams, žiniasklaidai ir pilietinei visuomenei“, – sakė Iverna McGowan (Iverna Makgouvan), „Amnesty International“ Europos institucijų biuro vadovė.

„Komisijos privalo imtis greitų ir griežtų veiksmų šiam nerimą keliančiam regresavimui sustabdyti“, – sakė ji.

Šį atvirą laišką taip pat pasirašė Tarptautinė žmogaus teisių federacija (FIDH) ir Atviros visuomenės Europos politikos institutas (Open Society European Policy Institute).