Rexas Tillersonas ir Sergėjus Lavrovas susitinka, dalies apžvalgininkų manymu, keičiantis Rusijos lūkesčiams dėl naujosios Jungtinių Valstijų administracijos užsienio politikos.

Šią savaitę iš pareigų atsistatydino prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, paaiškėjus, jog jis dar prieš pradėdamas darbą administracijoje, su Rusijos diplomatu aptarė Maskvai taikomas sankcijas ir taip galėjo pažeisti Jungtinių Valstijų įstatymus. Iškart po to leidinys „The New York Times“ paskelbė, jog D. Trumpo komanda ryšius su Rusijos pareigūnais palaikė ištisus metus – dar vykstant prezidento rinkimų kampanijai.

Pats prezidentas tokius įtarimus pavadino „nesąmone“. Prieš keletą dienų Baltųjų rūmų atstovas spaudai pranešė, jog prezidentas iš Rusijos tikisi, jog ši Ukrainai Krymą grąžins ir konfliktą Donbase deeskaluos. Komentuodama šį pareiškimą, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova atsakė, jog Rusija „savo teritorijų neatiduoda“.

Kol Rusijos ir Jungtinių Valstijų diplomatijos vadovai susitiks Bonoje, šalių kariuomenių vadai surengs retą susitikimą Baku.

Vašingtonas tikina, kad generolo Joe Dunfordo derybos su Rusijos generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu Azerbaidžane yra nepolitinės ir suplanuotos iš anksto, tačiau pastaruoju metu pranešta ir apie naujus incidentus, kai Rusijos karo lėktuvai pavojingai skraidė virš Amerikos laivų, ir apie Rusijos šnipinėjimo laivo misiją prie Amerikos kratų. Taip pat apie tai, kad Rusija suformavo du kovinius batalionus iš naujų sparnuotųjų raketų, pažeidžiančių dvišalę sutartį, draudžiančią vidutinio nuotolio raketas.

Pentagonas sako, kad susitikimas bus skirtas plėtoti kontaktus, kurie padėtų išvengti apsiskaičiavimų ir galimų krizių. Vadovaujant V. Gerasimovui, Rusijos pajėgos iš esmės modernizuotos, be to, jis laikomas hibridinio karo, apimančio ir propagandą bei kitus nekarinius veiksmus, koncepcijos sumanytoju.