„National Action“ pernai gruodį tapo pirmąja Britanijos ultradešiniųjų grupuote uždrausta vyriausybės, praėjus šešiems mėnesiams nuo teroro akto, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė britų parlamentarę Jo Cox.

Keturi asmenys suimti „dėl įtariamų sąsajų su teroristinių veiksmų užsakymu, ruošimu ir kurstymu“, – pranešime sakė britų policija.

Tarnybos įtariamųjų neįvardijo, tačiau paskelbė, kad jų amžius tarp 22 ir 32 metų, jie kilę iš Birmingamo, Ipsvičo ir Nortamptono Anglijoje ir Poviso Velse.

„Suėmimai buvo iš anksto suplanuoti ir veikta pagal žvalgybos pateiktą informaciją; visuomenės saugumui pavojaus nebuvo kilę“, – sakoma pranešime, kuriame priduriama, kad „keliuose namuose“ taip pat atliekamos kratos.

Gynybos ministerija vėliau papildė, kad kai kurie įtariamieji yra tarnaujantys kariai, tačiau neatskleidė kiek jų.

„Galime patvirtinti, kad keletas kariuomenėje tarnaujančių karių suimti pagal Terorizmo prevencijos aktą dėl sąsajų su draudžiama dešiniųjų grupuote“, – pranešime skelbia ministerija.

„Šie asmenys suimti Vidaus reikalų ministerijai atlikus operaciją bendradarbiaujant su armija“, – pridūrė ministerija.

J. Cox buvo pagrindinės opozicijos leiboristų partijos parlamentarė, 2016 metų birželį ją savo apygardoje peršovė ir mirtinai subadė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Thomas Mairas.

Išpuolio metu T.Mairas nekart sušuko „Britanija – pirmiausia“.

Tų pačių metų gruodį buvo uždrausta organizacija „National Action“, pagyrusi T.Mairo veiksmus.

„National Action“ yra rasistinė, antisemitinė ir homofobiška organizacija“, – tada sakė Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd.

Šių metų birželį, britas Darrenas Osborne'as mikroautobusu įvažiavo į musulmonų grupę šalia vienos Londono mečetės, žuvo žmogus.

Prokurorų teigimu D. Osborne'o išpuolis „motyvuotas ekstremaliomis politinėmis pažiūromis ir asmenine neapykanta musulmonams“. Šiuo metu jis laukia teismo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)