Išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad tapęs Baltųjų rūmų šeimininku prezidentui numatytos algos ketina atsisakyti, rašo independent.co.uk.

Dar prieš laimėdamas rinkimus D. Trumpas primygtinai tvirtino „neimsiąs nė dolerio“ iš visos 400 tūkst. JAV dolerių (beveik 367 tūkst. eurų) siekiančios metinės prezidento algos.

Pernai rugsėjį vykusiame renginyje Naujajame Hampšyre susirinkusiai miniai jis kalbėjo: „Visų pirma, turiu visiems pasakyti, kad jei būsiu išrinktas prezidentu, atsisakysiu bet kokios algos. Tai man nebus sudėtinga.“

Tą patį mėnesį savo tvirtinimus jis pakartojo ir socialiniame tinkle „Twitter“. Atsakydamas į vieno iš internautų klausimą apie pažadus atsisakyti atlyginimo tapus prezidentu, D. Trumpas parašė: „Jei kyla klausimų dėl atlyginimo, žinokite, kad neketinu imti nė dolerio. Jei tapsiu prezidentu atsisakysiu bet kokios algos.“

Per rinkimų kampaniją Respublikonų partijos atstovas ne kartą minėjo, kad būdamas milijonierius ir verslo magnatas nėra reikalingas jokios finansinės paramos. Remiantis „Forbes“ duomenimis, D. Trumpo turtas vertinamas maždaug 3,4 mlrd. eurų.

Ankstesni pakankamai pasiturintys šalį valdę prezidentai, kuriems prezidento alga kaip asmeninės pajamos nebuvo būtina, skyrė ją labdarai. Taip pasielgė, pavyzdžiui, Herbertas Hooveris ir Johnas F Kennedy.

Šalies prezidento teises ir pareigas apibrėžiančiame JAV įstatymų kodekse nurodyta, kad visos kadencijos laikotarpiu prezidentui turi būti skiriamas nustatytas 400 tūkst. JAV dolerių (maždaug 367 tūkst. eurų) dydžio atlygis per metus, mokamas mėnesinėmis sumomis. Šis atlygis skiriamas kaip priedas prie 50 tūkst.

JAV dolerių (45,8 tūkst. eurų) sumos, numatytos būtinosioms su oficialiais prezidento įsipareigojimais susijusioms išlaidoms padengti.