„E.Savisaaro sveikatos būklė kontroliuojama, tačiau kol kas jis toliau bus stebimas medikų ligoninėje“, - BNS sakė Centro partijos atstovas spaudai Taavi Pukkas.

E.Savisaaro patarėja Liina Oja (Lyna Oja) pridūrė, kad miesto taryboje merą pavaduoja vicemeras Taavi Aasas.

Trečiadienį E.Savisaaras sutrikus širdies veiklai greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę.

Kaip sakė Centro partijos generalinis sekretorius Priitas Toobalas, E.Savisaaras pasijuto blogai, kai įdienojus saugumo policija jo atžvilgiu baigė tyrimo veiksmus.

Sprendimą dėl nušalinimo teismas priims trečiadienį

Estijos Harjumos apskrities teismas kitos savaitės trečiadienį priims sprendimą, ar tenkinti generalinės prokuratūros prašymą nušalinti korupciją įtariamą E. Savisaarą nuo Talino mero pareigų.

Ketvirtadienį teismas pusvalandį trukusio uždaro posėdžio metu apsvarstė prokuratūros prašymą, taip pat išklausė advokatų argumentus.

Tuomet teismas paskelbė, kad sprendimą priims ateinantį trečiadienį, nes anksčiau negalės to padaryti dėl didelio užimtumo.

Advokatai po posėdžio žurnalistams sakė, kad prokuratūra savo prašymą grindžia tuo, kad būdamas meru E.Savisaaras gali trukdyti tyrimui.

Mero advokatas Ullaras Talviste pavadino procesą „beprecedenčiu“, nes jo ginamasis turįs rinkėjų mandatą.

„Jis toliau lieka Centro partijos pirmininku, ir jeigu norėtų, galėtų tokiu pat būdu trukdyti tyrimui. Mero pareigos čia ne svarbiausia“, – pareiškė U.Talviste.

Pats E.Savisaaras ketvirtadienį ryte pareiškė žurnalistams esantis nekaltas ir nurodė neketinąs trauktis iš mero posto.

Estijos sostinės merui, kuris yra prorusiškos Centro partijos lyderis, įtarimai daugkartiniu kyšininkavimu buvo pareikšti antradienį.

Įtariama, kad 2014 ir 2015 metais E.Savisaaras ne kartą priėmė kyšį tiek materialinių vertybių, tiek lengvatų pavidalu, ir savo, ir trečiųjų asmenų naudai, o bendra kyšių suma siekia kelis šimtus tūkstančių eurų.

65 metų E.Savissaras, kuris 1991-1992 metais buvo pirmasis Estijos premjeras po nepriklausomybės atkūrimo, o prorusiškai Centro partijai vadovauja nuo jos įkūrimo 1991-aisiais, išskyrus trumpą laikotarpį 1995-1996 metais, kovo 18 dieną po sugrįžimo iš komandiruotės Bankoke buvo paguldytas į Tartu universiteto ligoninę dėl sunkios streptokokų infekcijos.

Kovo 23 dieną gydytojai, siekdami sustabdyti infekcijos plitimą, politikui amputavo dešinę koją aukščiau kelio.

Centro partijos, kuri parlamente kontroliuoja 27 vietas, branduolį daugiausia sudaro rusakalbiai šalies gyventojai. Estijoje jų yra maždaug ketvirtis šalies žmonių.

Antradienį kaltinimai korupcija buvo pareikšti dar septyniems asmenims, kurie įtariami bendrininkavimu gaunant kyšius, jų davimu bei tarpininkavimu. Visi įtariamieji yra Estijos piliečiai.