Susitarimui tarpininkavo Kataro vyriausybė, kuri sutiko mažiausiai metams priimti penkis sulaikytuosius iš Gvantanamo bazės. Išlaisvinti sulaikytieji į Dohą turėtų išvykti šeštadienį.

Kalinių apsikeitimo susitarimas, kurio Baracko Obamos administracija siekė keletą metų, iš mirties taško pajudėjo praėjusių metų pabaigoje, kai Talibano atstovai pademonstravo, jog yra linkę derėtis šiuo klausimu, tačiau tik per tarpininkus.

Manoma, kad seržantas B. Bergdahlis buvo patekęs į Haqqani tinklo rankas. Ši Talibano frakcija pasižymi vanagiškumu. B. Bergdahlis buvo perduotas Specialiųjų operacijų būriui neskelbiamoje Afganistane vietovėje.

Karys dingo 2009 m. birželio mėnesį išėjęs iš bazės. Po penkerių metų nelaisvės B. Bergdahlis buvo gana geros sveikatos ir pats ėjo, kai JAV kariai iššoko iš sraigtasparnių pasitikdami jo pagrobėjus.

„Seržantas Bergdahlas praleido gimtadienius ir šventes, ir tas paprastas akimirkas su šeima ir draugais, kuriuos mes visi priimame kaip savaime suprantamą dalyką“, – Baltųjų rūmų Rožių sodelyje sakė prezidentas Barackas Obama, šalia kurio stovėjo kario tėvai Bobas ir Jani.

„Tačiau nors Bowe‘as buvo dingęs, jis niekada nebuvo užmirštas“, – pridūrė prezidentas.
B. Obama padėkojo Kataro emyrui šeichui Tamimui bin Hamadui al Thaniui ir vyriausybei Kabule už pagalbą sugrąžinant namo 28 metų B. Bergdahlą.

„Kataro vyriausybė patikino mus, kad įves priemones mūsų nacionaliniam saugumui apginti“, – sakė B. Obama, turėdamas omenyje sąlygas, pagal kurias tie Talibano veikėjai, kurie visi laikomi įtakingais, buvo perduoti.

B. Bergdahlas buvo paleistas Jungtinėms Valstijoms rengiantis mažinti savo pajėgas Afganistane, ilgiausiam Amerikos karui trunkant jau 13 metų.

Ankstesni bandymai išvaduoti tą seržantą per apsikeitimą kaliniais su Talibanu žlugo. Tačiau šį kartą Katarui pavyko pasiekti susitarimą.

Prieš kelias savaites atsirado galimybė atnaujinti derybas dėl B. Bergdahlo paleidimo, anksčiau sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas, kuris pridūrė: „Ir mes ja pasinaudojome“.
B. Bergdahlas dingo 2009 metų birželį, iš bazės Afganistano rytinėje Paktikos provincijoje netoli Pakistano sienos. Talibanas vėliau paskelbė, kad jį sučiupo kovotojai.

Vienu metu buvo manoma, kad jį laiko kovotojų tinklas „Haqqani“, kuris yra Talibano sąjungininkas ir turi ryšių su „al Qaeda“.
Pentagono pareigūnai sakė, kad B. Bergdahlas buvo paleistas vakare ir atvežtas į Bagramo oro pajėgų bazę į šiaurę nuo Kabulo, kur jam teikiama medicinos pagalba.

Iš ten jis bus nuvežtas į JAV karo ligoninę Landštūlyje Vokietijoje, tolesniam gydymui ir įvertinimui, o paskui grįš pas šeimą Jungtinėse Valstijose.

Netrukus po šių naujienų pasirodymo B. Obama sulaukė kritikos dėl Gvantanamo kalinių perdavimo – ir dėl paleistų asmenų, ir dėl galimo precedento.

Įtakingas respublikonų senatorius Johnas McCainas, nors ir sveikino B. Bergdahlo paleidimą, perduotus kalinius pavadino „užkietėjusiais teroristais“.

Savo ruožtu įtakingas Afganistano Aukštosios taikos tarybos narys pareiškė, kad Talibano veikėjų paleidimas gali pranašauti taikos derybų atnaujinimą.

„Tai rodo Afganistano vyriausybės įsipareigojimą dėl taikos derybų. Esame labai optimistiški (dėl to), kad šių Talibano aukšto rango (narių) paleidimas padės taikos procesui“, – sakė Ismailas Qasimyaras.

Kaip sakė vienas JAV valstybės departamento pareigūnas, penki perduoti kaliniai yra Mohammadas Fazlas, Mullah Norullah Nooris, Mohammedas Nabis, Khairullah Khairkhwa ir Abdul Haqas Wasiqas.

Talibano šaltinis Pakistano Kvetos mieste AFP sakė, kad visi tie vyrai buvo Talibano režimo, kuris buvo nuverstas per JAV vadovautą invaziją į Afganistaną po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, pareigūnai ir kad jie buvo įtakingi Talibane.

Naujienas apie jų perdavimą su „dideliu džiaugsmu“ sveikino kovotojai, kurie ilgai siekė jų paleidimo iš Gvantanamo, kaip sąlygos taikos derybų pradžiai.

Po jų perdavimo tame kalėjime amerikiečių bazėje Kuboje liko 149 sulaikytieji, tarp jų – 12 Afganistano piliečių.