Santykius su Pekinu skeptiškai vertinanti 59 metų Tsai Ing-wen, kurios triuškinama pergalė sausio mėnesį buvo ženklas, kad baigiasi aštuonerius metus trukęs suartėjimo su Kinija laikotarpis, priesaiką davė prezidento rūmuose Taibėjuje.

Žmonių parama kadencijai baigiančiam prezidentui Ma Ying-jeou smuko, nes rinkėjams ėmė atrodyti, kad jis siekiąs pernelyg šitų santykių su Pekinu, kuris salą tebelaiko savo teritorija.

Demokratinės pažangos partijos (DPP) lyderė Tsai Ing-wen pakėlė dešiniąja ranką ir priešais Taivano nacionalinę vėliavą perskaitė priesaiką. Ceremoniją, kuri buvo transliuojama dideliuose ekranuose prie rūmuose, stebėjo džiūgaujančios minios.

Po prisaikdinimo naujajai šalies vadovei buvo įteiktas Kinijos Respublikos - taip oficialiai vadinasi Taivanas - prezidento antspaudas.

Pasibaigus įgaliojimų perdavimų ceremonijai teisininkės išsilavinimą turinti Tsai Ing-wen palydėjo iš prezidento rūmų Ma Ying-jeou, kuris atsisveikindamas spaudė rankas besišypsantiems administracijos darbuotojams.

Kinijai draugiškos Gomindano (KMT) partijos, kuriai priklauso Ma Ying-jeou pozicijos pašlijo, kai salos ekonomiką apėmė stagnacija, o pasirašytos sutartys su Pekinu nedavė naudos paprastiems taivaniečiams.

Kinija reiškia suvereno teises į Taivaną, kur Chiang Kai-sheko nacionalistai 5-ajame dešimtmetyje įkūrė savo vyriausybę pralaimėję Kinijos pilietinį karą komunistams.

Kinija tvirtina, kad abi šalys galiausiai turėtų vėl susivienyti, bet visuomenės apklausos Taivane rodo, jog dauguma salos gyventojų pirmenybę teikia suvereniai politikai.