Karalius, kuriam penktadienį, liepos 28 dieną, sukaks 65 metai, siekia įtvirtinti savo valdžią nuo tada, kad pernai spalį mirus tėvui gruodžio mėnesį perėmė sostą.

Dauguma tailandiečių monarchiją didžiai gerbia. Nors karalius oficialiai yra aukščiau politikos, mažai kas drįstų pasipriešinti jo norams. Dėl to jo įtaka politikai, artėjant chuntos 2018 metams numatytiems rinkimams, yra labai didelė.

Šį mėnesį Tailandas pakeitė karališkojo turto įstatymą – nuo šiol karaliui Vajiralongkornui suteikiama visiška multimilijoninius monarchijos turtus valdančios tarnybos kontrolė. Dėl to balandžio mėnesį įvairios karališkosios tarnybos iš vyriausybės rankų buvo perduotos karaliaus priežiūrai.

Vėžliai ir geri darbai

Šiemet karaliaus Vajiralongkorno gimtadienis pirmą kartą paskelbtas valstybine švente. Žadama, kad tai bus didelė šventė, kuri bus minima ir pačiame Tailande, ir už jo ribų.

Bankoko miesto rotušėje penktadienį bus aukojamos mišios, kuriose bus renkamos aukos daugiau kaip 600 budistų vienuolių. Miesto aikštėje vyksiančiose iškilmėse dalyvaus ir chuntos vadas Prayuthas Chan-ocha.

Antradienį, liepos 25 dieną, chuntos vadas paragino tailandiečius reikšti lojalumą naujajam monarchui. „Vyriausybė tikisi, kad visi žmonės prisijungs prie gerų darbų“, – sakė Prayuthas Chan-ocha žurnalistams.

Trečiadienį, liepos 26 dieną, Tailando paplūdimyje šimtai žmonių susirinko paleisti į jūrą vėžlių – tai dar viena akcija monarcho gimtadieniui pažymėti.

Jūros vėžlių apsaugos centre Čonburyje, esančiame už maždaug 75 kilometrų nuo Bankoko, vyrai ir moterys iš Tailando Karališkojo karinio jūrų laivyno, studentai ir Tailando garsenybės į jūrą paleido 1066 vėžlius.

Šis skaičius pasirinktas neatsitiktinai – 10 simbolizuoja karalių Rama X, kaip yra žinomas karalius Vajiralongkornas, o skaičius 66 reiškia metais didesnį jo amžių, taip linkint jam ilgaamžiškumo.

„Šiandien pagrindinis renginys – vėžlių paleidimas, nes jie taip pat simbolizuoja ilgaamžiškumą, – sakė Tailando aktorė Athichanan Srisevok. – Noriu palinkėti Jo Didenybei ilgo gyvenimo ir sveikatos.“

Kai kurie renginio dalyviai mojavo baltomis vėliavomis, ant kurių buvo užrašyta „Ilgų metų karaliui“.

Tailando budistai tiki, kad nelaisvėje gyvenančių gyvūnų paleidimas yra puikus būdas gerai karmai užsitikrinti.

Trečiadienį paleisti vėžliai buvo užauginti iš kiaušinių, kuriuos karinio jūrų laivyno kariai surinko netoliese esančioje Koh Kramo saloje. Kai kurie į laisvę paliesti vėžliukai buvo vos savaitės amžiaus.

„Šis gimtadienis yra svarbus. Jis duoda toną Jo Didenybės karaliavimui, tad šventės turi tai atspindėti“, – sakė šaltinis iš karališkųjų rūmų, dėl klausimo subtilumo nenorėjęs atskleisti savo tapatybės.