Tarp 163 tyrime dalyvavusių šalių Estija užėmė 36, o Lietuva – 37 vietą. Pernai Latvija buvo 33-čia, Estija – 39-ta, o Lietuva – 35-ta.

Taikingiausia pasaulio šalimi šiemet buvo pripažinta Islandija, po jos seka Danija, Austrija, Naujoji Zelandija, Čekija, Šveicarija, Kanada, Japonija, Slovėnija ir Suomija.

Jungtinės Valstijos reitinge užėmė 103 vietą, Kiniją – 120, o Turkija – 145 vietą. Palestina, kuri buvo reitinguojama pirmą kartą, užsitikrino 146 poziciją.

Rusija, kuriai pasauliniame taikingumo reitinge atiteko 151 vieta, atsidūrė greta tokių neramių ir nestabilių valstybių kaip Nigerija (149), Šiaurės Korėja (150), Kongo Demokratinė Respublika (152), Pakistanas (153), Libija (154), Sudanas (155) ir Ukraina (156).

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad pasaulis darosi vis pavojingesnis ir jame tėra vos 10 šalių, kurias galima laikyti visiškai neįsitraukusiomis į jokius konfliktus.

Taikingumo reitingas rodo, kad per metus 81 šaliai pavyko pagerinti savo reitingą, tačiau 79 šalyse padėtis pablogėjo.

Tyrimo duomenimis, pernai smurtas pareikalavo 13,3 proc. pasaulio BVP arba po 1 876 JAV dolerius iš vieno kiekvienos šalies gyventojo.

Tradiciniame tyrime „Global Peace Index“ vertinamas taikos lygis šalyje. Reitinguojant valstybes, atsižvelgiama į tai, ar šalis yra įsitraukusi į karinius konfliktus, jos santykius su kaimyninėmis valstybėmis, vertinamas nusikalstamumo lygis, politinis stabilumas, teroro aktų ir smurtinių demonstracijų tikimybė, karinės išlaidos ir kiti rodikliai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)