Audrai slenkant į Pietų Kiniją Honkongui iš rytų, daugiau kaip 700 skrydžių į miestą ir iš jo buvo atšaukti arba atidėti, keliuose nesimatė automobilių, nedirbo mokyklos ir įstaigos.

Vienai dienai buvo sustabdyta ir prekyba Honkongo vertybinių popierių biržoje.

Taifūnui ankstyvą popietę slenkant pro Honkongą, vėjai vartė medžius, o bangos ritosi per pakrantės kelius.

14 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku „Haima“ centras buvo 110 km į šiaurės rytus nuo Honkongo, pranešė Honkongo observatorija, kuri nurodė, kad taifūnas pakrantę pasiekė netoli Šanvėjaus Kinijos pietinėje Guangdongo provincijoje.

Observatorija penktadienį paskelbė 8-ojo numerio audros signalą – trečio aukščiausio laipsnio perspėjimą.

„Vakarinės „Haima“ „akies“ dalies siena yra palyginti arti Honkongo, todėl teritoriją kurį laiką veiks stiprūs vėjai“, - nurodė Observatorija.

Ji perspėjo žmones dėl didelio bangavimo laikytis atokiai nuo pakrančių, bet daug gyventojų išėjo stebėti audros.

Vakariniame Kenedi Tauno rajone žmonės, taškomi bangų, juokėsi ir pokštavo.

„Aš iš Nepalo ir gyvenau prie ežero. Man patinka žaisti su vandeniu. Aš nebijau vandens“, - sakė vienas gyventojas, prisistatęs Raju vardu.

Kiti, nepaisydami audros, bėgiojo, žvejojo ar užsiiminėjo tai či mankšta.

Skrydžių chaosas

Ankstyvą popietę dar pylė lietus, o vėjo gūsių greitis siekė 105 km per valandą, tad keltai, tarp jų – garsusis uosto „Star Ferry“, neplaukiojo.

Honkongo pagrindinė oro bendrovė „Cathay Pacific“ paskelbė, jog dėl skrydžių tikisi „reikšmingų sutrikimų“ nuo penktadienio 11 val. iki 22 val. (6-17 val. Lietuvos laiku).

Per audrą važinėja mažiau metropoliteno traukinių, visai nevažinėja autobusai.

Vyriausybė įrengė daugiau kaip 20 prieglaudų. Numatoma, kad miestas bus paralyžiuotas beveik visą penktadienį, kol praeis audra.

Taifūnas į Honkongą atslinko po savaitę trukusių liūčių, kurios kai kuriose miesto dalyse sukėlė didelius potvynius. Trečiadienį vanduo užliejo pagrindines gatves.

Vienas pagyvenęs vyras tapo vietos didvyriu, kai internete išplito nuotraukos, kuriose jis matomas ramiai skaitantis laikraštį užlietoje „Starbucks“ kavinėje. Šis vyras buvo pramintas „Starbucks“ dėde“.

„Haima“, kurio pavadinimas kinų kalba reiškia „Jūrų arkliukas“, anksčiau siaubė Filipinus, kur siautėjo nuožmūs vėjai ir susidarė žemės nuošliaužos.

Buvo sunaikinta dešimtys tūkstančių namų, žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.

Kai „Haima“ vėlai trečiadienį vakare smogė Filipinams, jis buvo „supertaifūno“ kategorijos.

Vėliau kategorija buvo sušvelninta iki taifūno, nes vėjų greitis jo centre sumažėjo nuo 200 km per val. iki 145 km per valandą.