Maskva pasipiktino šiuo "itin griežtu ir politiškai angažuotu" nuosprendžiu.

Teismas iš pradžių davė lakūnams dešimt su puse metų, bet po to bausmės laiką sutrumpino dvejais metais, remdamasis rugpjūčio amnestija.

"Teismas pripažino kaltais mano ginamuosius dėl kontrabandos, neteisėto sienos kirtimo ir Oro kodekso pažeidimo", - sakė lakūnų advokatas Gulomas Bobojevas, dalyvavęs teismo posėdyje Kurgan Tiubės mieste.

Nuteistieji - oro bendrovės "Rolkan Investments Ltd." įgulų vadas, Rusijos pilietis Vladimiras Sadovničius ir Estijos pilietis Aleksejus Rudenka.

Jie buvo sulaikyti kovą, kai pakeliui iš Afganistano, kur dirbo pagal sutartis su humanitarinėmis organizacijomis, nutūpė Tadžikistane, pasak jų, pasipildyti degalų pagal žodinį susitarimą. Advokatas sakė, kad Tadžikistano valdžia laiko kontrabanda sugedusį aviacijos variklį viename lėktuvų.

Gynėjai ketina apskųsti verdiktą, o Maskva žada pagalbą nuteistam Rusijos piliečiui.

"Kaltinamasis nuosprendis grindžiamas prasimanymais ir nepagrįstais spėliojimais. Tadžikistanas atvirai pažeidžia esamas tarptautines normas", - pareiškė Rusijos URM, įspėdamas apie "rimtą pakenkimą" santykiams su Tadžikistanu.

"Tadžikistane yra didžiausia Rusijos karinė bazė - 201-oji, taip pat karinio kosmoso stebėjimo centras "Okno".

Maskva tikisi 2012 metais įtikinti Dušanbę palikti 201-ąją bazę šalyje dar 49 metams, taip pat išsinuomoti Gisaro karinį aerodromą netoli Tadžikijos sostinės.

An-72 - Rusijos karinis transportinis lėktuvas, galintis gabenti iki 12 tonų sveriančius krovinius maždaug 2 700 km atstumu.

Tadžikijos teismas priėmė sprendimą praėjus kelioms dienoms po to, kai pagal panašius kaltinimus prieš kelias dienas buvo nuteistas kitas Rusijos pilietis: prisiekusieji Jungtinėse Valstijose pripažino Viktorą Butą kaltu susimokymu žudyti Amerikos piliečius ir ginklų kontrabanda.