Visgi ji atmetė Briuselio raginimą peržiūrėti Britanijoje esančių ES piliečių teises Bendrijos teisme.

Per darbo pietus su ES lyderiais viršūnių susitikime Briuselyje T. May pateikė „aiškų įsipareigojimą, kad jokio šiuo metu Jungtinėje Karalystėje esančio ES piliečio teisiškai nebus paprašyta išvykti iš šalies tuo metu, kai Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą“, sakė šaltinis britų vyriausybėje.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 200 tūkst. šalies piliečių.

Iš viso Britanijoje gyvena apie 3 mln. ES šalių piliečių. Jų ateitį gaubė migla, britams pernai referendume nusprendus pasitraukti iš 28 šalių bloko.

Pagal T. May pateiktą pasiūlymą, Britanijoje bent penkerius metus iki kol kas nepaskelbtos datos gyvenantiems ES piliečiams bus suteiktas „įsikūrusiojo statusas“, suteiksiantis jiems teises į sveikatos apsaugą, švietimą, socialinį aprūpinimą, pensijas, kitas viešąsias paslaugas.

Nors minėta data dar nepaskelbta, tai bus ne ankstesnė diena nei 2017 metų kovo 29-oji ir ne vėlesnė nei 2019 metų kovo 30-oji. Šią dieną Britanija oficialiai turėtų palikti ES.

Iki nustatytos datos atvyksiantiems piliečiams Jungtinėje Karalystėje taip pat bus leista pasilikti, o išgyvenę šalyje penkerius metus jie galės pretenduoti į „įsikūrusiojo statusą“.

Tuo tarpu po nustatytos datos į Jungtinę Karalystę atvykę ES piliečiai papuls į iki dviejų metų truksiantį „lengvatinį laikotarpį“, per kurį galės siekti kitokios formos statuso, pavyzdžiui, leidimo dirbti šalyje.

T. May atmetė Europos Komisijos pasiūlymą, jog imigrantų teisių užtikrinimo procesą ir galimus ginčus peržiūrėtų Europos Sąjungos Teisingumo Teismas.

Premjerė teigė, jog viena iš pagrindinių „Brexit“ priežasčių ir buvo ta, kad britai nori vadovautis tik savo įstatymais.

„Mūsų prisiimti įsipareigojimai ES piliečiams bus įtvirtinti Jungtinės Karalystės teisėje ir bus vykdomi per mūsų gerbiamus teismus“, - sakė britų vyriausybės šaltinis.