Specialusis prokuroras Alfas Johanssonas sausio mėnesį pradėjo preliminarų tyrimą – po to, kai dienraštis „Aftonbladet“ atskleidė, kad įtakinga municipalinių darbuotojų profesinė sąjunga „Kommunal“leido ministrei įsikelti į butą apeinant ilgą laukiančiųjų eilę.

Stokholmas susiduria su didele gyvenamojo būsto trūkumo problema, tad vidutinis laukimo laikotarpis siekiant oficialiai gauti nuomojamą butą trunka net 13 metų.

M. Wallstrom, 61 metų socialdemokratė ir neginčijama vyriausybės žvaigždė, kuri iš to buto jau išsikraustė, tuo metu tvirtino, jog veikė sąžiningai ir jog jai buvo garantuota, kad „Kommunal“ laikosi taisyklių.

„Nėra įrodymų, kad buvo padarytas koks nors nusikaltimas“, – sakoma A. Johanssono pareiškime.

M. Wallstrom, kuri vykdo „feministinę užsienio politiką“ nuo tada, kai į valdžią 2014 metų spalio mėnesį atėjo kairioji koalicija, pateko į aštrią kritikos ugnį dėl savo atviro Saudo Arabijos žmogaus teisių būklės smerkimo, taip pat – dėl Izraelio kritikos.

Švedijos vyriausybės populiarumas, kaip rodo apklausos, šiuo metu krenta; pastarosiomis savaitėmis ji neteko dviejų ministrų: aprūpinimo būstu ministras Mehmetas Kaplanas balandžio viduryje atsistatydino palyginęs izraeliečius su naciais, o premjero pavaduotoja aplinkosaugai Asa Romson gegužės pradžioje atsistatydino dėl pakartotinių neapdairių žingsnių.

Dar viena garsi kairiojo sparno politikė, demokratijos apsaugos nuo smurtinio ekstremizmo nacionalinė koordinatorė Mona Sahlin, gegužės viduryje taip pat buvo priversta atsistatydinti, žiniasklaidai atkapsčius, jog ji savo asmens sargybiniui parengė klaidingas pajamų deklaracijas, kad jis galėtų gauti paskolas iš banko.