Kol kas nežinoma, kiek laiko rastas povandeninis laivas prabuvo jūros dugne, tačiau įvykio vietoje dirbanti ekspertų komanda mano, kad laivas gali priklausyti Rusijai, nes ant laivo šonų rasti kirilica parašyti užrašai, kurie leidžia tyrėjams daryti pirminę prielaidą apie laivo priklausymą Rusijai, rašo „Radio Sweden“.

Povandeninis laivas yra visiškai sveikas, neturi matomų laivo korpuso pažeidimų, visi liukai yra uždaryti. Tyrėjų grupės vadovas Stefanas Hogebornas baiminasi, kad povandeniniame laive buvusi įgula neturėjo galimybės išsigelbėti.

Kelia versijas

Kaip praneša švedų leidinys „The Express“, povandeninis laivas nuo Švedijos krantų nutolęs vos šiek tiek daugiau nei 3 kilometrus, tačiau tikslios povandeninio laivo buvimo vietos jį aptikusi komanda „Ocean X“ neatskleidžia. 

Povandeninis laivas aptiktas praėjusią savaitę, o Švedijos ginkluotosios pajėgos raštu patvirtino, kad šiuo metu analizuojamos nuotraukos, praneša „The Independent“. 

Remiantis Denniso Asbergo iš „Ocean X“ pateikiama informacija, povandeninis laivas ganėtinai nedidelis, apie 20 metrų ilgio ir 3 metrų pločio. 

Taip pat jis informavo, kad matomų laivo pažeidimų nepastebėta, o visi liukai – uždaryti. Tai rodo, kad įgula gali būti įkalinta povandeninio laivo viduje. 

Kai kurie ekspertai mano, kad šis povandeninis laivas prie Švedijos krantų nėra ilgai, gali būti kad jis čia įstrigo per nesėkmingus apmokymus.  

Vyresnysis lektorius iš Švedijos nacionalinės gynybos akademijos „The Express“ pranešė, kad laivo įgula siuntė pavojaus signalus, o tai gali reikšti, kad slapta misija nebuvo sėkminga. 

Vis dėlto kiti ekspertai mano, kad šis povandeninis laivas kur kas senesnis. Jie mano kad tai – 1916 m. nuskendęs rusų povandeninis laivas „Som“. 

Į pensiją išėjęs papulkininkis iš Švedijos pakrančių apsaugos Peras Anderssonas teigia esantis tikras, kad tai yra kur kas senesnis povandeninis laivas ir tikina, kad kiti kartu anksčiau tarnavę kolegos, su kuriais jis šia tema kalbėjo, jam pritaria. 

D. Asbergas teigia, kad neįmanoma nustatyti, kokio senumo yra laivas, atlikus tik pirminę analizę, todėl būtina vykdyti detalesnius tyrimus. 

Jo teigimu, ant povandeninio laivo korpuso matyti rusiškos raidės. 

„Ocean X“ komanda ir toliau tirs radinį, tai ji darys kartu su Švedijos ginkluotosiomis pajėgomis. Bus siekiama surinkti daugiau informacijos apie paslaptingą ant seklumos užplaukusį povandeninį laivą. 

2014 m. spalio mėn. buvo pranešta apie šalia Švedijos krantų pastebėtą povandeninį laivą. Švedijos karinis jūrų laivynas vykdė savaitę trukusias 1,7 mln. svarų (2,3 mln. eurų) kainavusias paieškas.  Švedija aštuonias dienas medžiojo užsienio povandeninį laivą, kuris, kaip įtariama, priklausė Rusijai, Stokholmo archipelage. Rusija Švedijos kariuomenės informaciją griežtai neigė.

2014 m. atvejis – didžiausia karinė operacija Švedijoje po Šaltojo karo pabaigos. Vis dėlto povandeninis laivas taip ir nebuvo rastas. 

1981 m. sovietinis povandeninis laivas buvo priartėjęs prie pietinės Švedijos pakrantės, sukeldamas įtampą pačiame Šaltojo karo įkarštyje. Galiausiai Švedijos vyriausybė nusprendė paleisti povandeninį laivą ir jo įgulą, nutempė jį atgal į tarptautinius vandenis, kur jį perėmė sovietų karinis laivynas. 

Socialiniuose tinkluose plinta rasto povandeninio laivo nuotraukos.



Lenta.ru: tai pirmojo pasaulinio karo laikų Rusijos povandeninis laivas

Objektas, narų aptiktas prie Švedijos krantų, yra Rusijos povandeninis laivas „Som“, dingęs Pirmojo pasaulinio karo metais, praneša lenta.ru.

Tai esą patvirtina ir nufotografuota laivo pavadinimo dalis. Vienoje iš nuotraukų matyti kietinimo ženklas, vartotas ikirevoliucinėje rusų kalbos rašyboje žodžių pabaigoje po priebalsių.

Anksčiau buvo pranešta, kad Švedijos narai Baltijos jūros dugne šalies teritoriniuose vandenyse rado užsienio povandeninį laivą, veikiausiai priklausiusį Rusijai. Maždaug 20 metrų ilgio ir trijų metrų pločio laivas buvo aptiktas povandeniniu nuotolinio valdymo aparatu.

1916 metų gegužės 10 d. Rusijos povandeninis laivas „Som“ nuskendo, susidūręs su Švedijos garlaiviu „Ingermanland“. Niekam iš jo įgulos narių – dviejų karininkų ir 16 jūreivių – nepavyko išsigelbėti.