Apie 14.30 val. Švedijos nacionaliniam transliuotojui STV policija patvirtino, kad buvo nužudyti du žmonės.

„Policija pranešimą apie „Ikea“ parduotuvėje sužeistus žmones gavo... apie 13 val. (14 val. Lietuvos laiku). Įvykio vietoje buvo rasti vyras ir moteris su durtinėmis žaizdomis, vėliau jie nuo patirtų sužalojimų mirė. Dar vienas asmuo yra sunkiai sužeistas. Areštuotas vienas įtariamasis dėl nužudymo“, - rašoma policijos paskelbtame pareiškime.

Nacionalinis Švedijos transliuotojas SVT skelbia, kad įtariamasis sulaikytas.

Sužeistasis yra maždaug 35 metų amžiaus vyras. Vietos ligoninėje jis buvo skubiai operuotas, naujienų agentūrai AFP sakė regioninės sveikatos priežiūros vadovaujančios institucijos atstovė Eva Lindahl.

Neturima jokių duomenų, kurie rodytų, kad tai galėjo būti teroristinio pobūdžio išpuolis. Švedijos saugumo tarnyba (Sapo) AFP sakė, kad nebuvo iškviesta į įvykio vietą.

Įtariamasis policijai iki šiol nebuvo žinomas ir neturi kriminalinės praeities, regioniniam laikraščiui VLT sakė Vestmanlando leno policijos atstovas spaudai Peras Strombackas.

Į VLT interneto svetainę buvo įkeltas praeivio padarytas prastos kokybės vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip policija autobusų stotelėje šalia parduotuvės „Ikea“ sulaiko įtariamąjį.

„Pamačiau policijos pareigūnus, bėgančius prie vyro, laukusio autobusų stotelėje. Areštas įvyko išties greitai, vyras nesipriešino, bet rėkė. Jis 30 ar 40 metų“, - sakė įrašą padaręs Fredrik Pikkuaho.

Parduotuvės vadovas Mattiasas Johanssonas, kurį citavo VLT, sakė, kad išpuolis buvo surengtas virtuvės reikmenų skyriuje, o užpuoliko aukomis tapo „paprasti pirkėjai“.

Švedijos televizijos reportaže apie išpuolį buvo matyti policijos apsupta parduotuvė, iš kurios buvo evakuoti visi žmonės.

„Kilo chaosas, žmonės pradėjo lakstyti ir niekas nesuprato, kas vyksta. Tada pamatėme žmogų, kuris be gyvybės požymių gulėjo virtuvės reikmenų skyriuje“, - sakė vienas liudininkas laikraščiui „Aftonbladet“.

Kol kas neaišku, kad parduotuvė bus atidaryta.

„Ikea Group“ atstovė spaudai Martina Smedberg AFP sakė, kad „ši parduotuvė nebuvo sulaukusi grasinimų“.

„Neįsivaizduojame, koks buvo motyvas“, - pridūrė ji.

M.Smedberg sakė, kad jai nežinoma apie „jokius kitus tokio pobūdžio incidentus“ parduotuvėse „Ikea“, ir pavadino šį įvykį „visiškai neįprastu ir rimtu“.

Policijos atstovas spaudai P.Strombackas sakė, kad pareigūnams dar nepavyko išsiaiškinti, ar tai buvo iš anksto suplanuotas išpuolis, ar spontaniška ataka.

„Nežinome, tai paaiškės tyrimo metu“, - sakė jis, ragindamas įvykio liudininkus susisiekti su policija ir pateikti bet kokią turimą informaciją.

Pramoninis Vesterosas, turintis 110 tūkst. gyventojų, yra penktasis pagal dydį miestas Švedijoje.

Policija po išpuolio sustiprino saugumo priemones kitose to rajono parduotuvėse, siekdama nuramintų pirkėjus, kad jose saugu.