„Operacija bus tęsiama. Paieškų rajonas persikėlė į pietus“, – pažymėjo A. Grenstadas. Jis taip pat pridūrė, kad šiame rajone stebėjimai vyko jau kelerius metus ir dabar „jie visi kartu sugula į tam tikrą paveikslą“.

Jo teigimu, praėjusį penktadienį, spalio 17 dieną, ir sekmadienį, spalio 19 dieną, keli žmonės trijose salyno vietose tapo tam tikrų reiškinių, kurie byloja „apie pasikartojantį paveikslą“, liudininkais.

A. Grenstadas: neišskyrėme Rusijos

Kontradmirolas nepatvirtino gavęs informacijos apie pagalbos signalą, apie kurį anksčiau pranešė Švedijos žiniasklaida, ir atsisakė komentuoti koduoto pranešimo priėmimo faktą.

Sekmadienį skelbta, jog esą Rusijos laivas pasiuntė nelaimės signalą, kuris pirmąsyk užfiksuotas ketvirtadienį vakare. Praėjus 14 valandų po šio signalo gavimo Stokholmo archipelage pastebėtas kitos šalies povandeninis laivas – apie tai Švedijos tarnybos paskelbė viešai.

Jis atmetė gerbiamo dienraščio „Svenska Dagbladet“ sekmadienio pranešimą, jog buvo perimtas rusų radijo pranešimas nepaprastųjų situacijų atvejais naudojamu dažniu ir jog tai rodo, kad tame rajone į bėdą pateko rusų povandeninis laivas.

„Iš tos informacijos, kurią turime, negalime padaryti tokios pačios išvados kaip žiniasklaida – kad yra kažkoks apgadintas povandeninis laivas. Neturime informacijos apie nepaprastosios padėties signalą ar nepaprastųjų situacijų kanalo panaudojimą, – sakė jis. – Neišskyrėme Rusijos, bet sakėme, kad tai – užsienio povandeninė veikla ... Tai gali būti povandeninis laivas, mažas povandeninis laivas ar narai į mopedą panašioje povandeninėje transporto priemonėje“.

A. Grenstadas taip pat patvirtino, kad tuo metu, kai paslaptingas objektas buvo pastebėtas pirmuosius kartus, prie Stokholmo ir toliau Baltijos jūroje vyko švedų karinio jūrų laivyno pratybos dalyvaujant NATO povandeniniam laivui iš Nyderlandų.

Pastaraisiais mėnesiais Švedija matė suintensyvėjusius Rusijos oro pajėgų manevrus virš Baltijos jūros. Per vieną incidentą rugsėjo mėnesį du naikintuvai-bombonešiai SU-24, kaip teigiama, įskrido į Švedijos oro erdvę. Švedų užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas) tada tai pavadino „rimčiausiu rusų aviaciniu įsibrovimu“ per beveik dešimtmetį.

9-ajame dešimtmetyje ir 10-ojo dešimtmečio pradžioje tuomet neutrali, o dabar – neprisijungimo prie karinių blokų politikos besilaikanti Švedija nuolat skelbdavo parengtį dėl pastebėtų Rusijos povandeninių laivų. Vienas įsimintinas atvejis buvo 1981 metais, kai sovietinis povandeninis laivas U137 įstrigo už kelių mylių nuo vienos didžiausių švedų karinio jūrų laivyno bazių.

Pagrindine spaudos konferencijos naujiena tapo sekmadienio ryte padaryta nuotrauka, kurioje vandenyje užfiksuotas neaiškus siluetas, kuris, Švedijos ginkluotųjų pajėgų manymu, įrodo „užsienio aktyvumą po vandeniu“.

„Liudininkas pamatė kažką paviršiuje, o paskui, kai padarė nuotrauką, objektas vėl paniro į vandenį“, – tvirtino A. Grenstadas. Kontradmirolas neįvardijo šalies, kuriai galėtų priklausyti minėtas objektas.

Operacijoje dalyvauja visų Švedijos Karalystės Ginkluotųjų pajėgų rūšių daliniai: sausumos kariuomenė, karo laivyno ir karinių oro pajėgų kariai. Operacijos tikslas – patikrinti, ar Stokholmo salyno vandenyse nėra „užsienio povandeninės veiklos“.

Patrakęs tanklaivis

Anot Švedijos leidinio, povandeninis laivas buvo pastebėtas ir vandens paviršiuje – tai esą gali signalizuoti, kad jis pažeistas ir sunkiai valdomas. Be to, tokiu atveju karo mašinai reikalinga kito laivo pagalba, o netoli Stokholmo esą užfiksuota, kad tarptautiniuose vandenyse ratus suka iš Rusijos atplaukęs tanklaivis „NS Concord“.

Portalas expressen.se skelbė, esą „NS Concord“ plaukioja su Liberijos vėliava, tačiau jo elgesys leidžia įtarti, kad tai yra „motininis“ laivas ieškomam povandeniniam laivui. Anot portalo, kurį laiką „NS Concord“ buvo išjungęs savo koordinačių siųstuvą. Sekmadienį ryte siųstuvas jau veikė, o tanklaivis toliau sukiojosi prie Švedijos teritorinių vandenų.

Pirmadienį expressen.se pranešė, kad ieškomo povandeninio laivo „motininiu“ laivu tituluojamas tanklaivis „NS Concord“ keičia kursą ir juda Stokholmo link. Šis paslaptingas laivas suka zigzagus tarptautiniuose vandenyse netoli incidento vietos, ir tai tęsiasi jau keletą dienų.

Skelbiama, kad „NS Concord“ priklauso Novorosijske registruotai kompanijai „Novo Ship“. Stefanas Ringas, karo strategijos ekspertas, expressen,se teigia, esą visai tikėtina, kad šis laivas naudojamas kaip priedanga slaptoms operacijoms.

„Tikėtina, kad tokie laivai gali būti naudojami kaip „motininiai“ mažiems povandeniniams laivams“, - svarstė S. Ringas.