„Šiandien vyriausybė priima sprendimą pripažinti Palestinos valstybę“, – užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom nurodė pranešime, kurį paskelbė dienraštis „Dagens Nyheter“.

„Tai svarbus žingsnis, patvirtinantis palestiniečių teisę į apsisprendimą“, – nurodė ji ir pridūrė, kad „mes tikimės, jog tai parodys kelią kitiems“.

Švedijos naujasis premjeras Stefanas Loefvenas per savo inauguracinę kalbą parlamente spalio pradžioje pareiškė, kad jo šalis taps pirmąja Europos Sąjungai (ES) nare Vakarų Europoje, pripažinsiančia palestiniečių valstybę.

Nors palestiniečiai dėl šio žingsnio džiūgavo, Izraelis iškvietė Švedijos ambasadorių ir pareiškė protestą bei nusivylimą.

Izraelis nuolat tvirtina, kad palestiniečiai savo seniai pažadėtą valstybę galės įgyti tik per tiesiogines derybas, o ne kokiais nors kitais diplomatiniais kanalais.

Palestiną jau anksčiau yra pripažinusios septynios ES šalys Rytų Europos ir Viduržemio jūros regione: Bulgarija, Kipras, Čekija, Vengrija, Malta, Lenkija ir Rumunija. Iš Europos Sąjungai nepriklausančių Vakarų Europos šalių tokį žingsnį yra atlikusi tik Islandija.

Palestinos savivalda apskaičiavo, kad iš viso jau 134 šalys yra pripažinusios Palestiną kaip valstybę, nors šis skaičius yra ginčijamas, o ES narių iš Rytų Europos pripažinimai siekia dar sovietinius laikus.

Jungtinės Valstijos buvo perspėjusios Švediją, kad toks pripažinimas būtų „pirmalaikis“, sakydamos, jog palestiniečių valstybė gali atsirasti tik pagal Izraelio ir palestiniečių derybose pasiektą sprendinį.

Ketvirtadienį paskelbtame pranešime Švedijos užsienio reikalų ministrė nurodė, jog „vyriausybė laikosi nuomonės, kad tarptautinės teisės kriterijai Palestinos valstybės pripažinimui yra išpildyti“.

Palestiniečių prezidentas „istorinį“ Švedijos sprendimą

Stefanas Loefvenas
Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ketvirtadienį pasveikino Švedijos sprendimą oficialiai pripažinti Palestinos valstybę, nurodė jo atstovas.

„Prezidentas Abbasas sveikina Švedijos sprendimą“, – atstovas Nabilas Abu Rudeina sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad palestiniečių lyderis šį žingsnį laiko „drąsiu ir istoriniu“.

N.Abu Rudeina tvirtino, kad šis žingsnis susijęs su ištisus mėnesius didėjusia įtampa okupuotoje Rytų Jeruzalėje, kur beveik kasdien vyksta palestiniečių susirėmimai su Izraelio policija ir kur žydų valstybė neseniai ėmėsi žingsnių įgyvendinti planą pastatyti dar 3,6 tūkst. namų naujakuriams, išprovokuodama tarptautinį pasmerkimą.

„Šis sprendimas yra atsakas į Izraelio priemones Jeruzalėje“, – sakė jis.

M.Abbasas paragino kitas šalis pasekti Švedijos pavyzdžiu.

„Visos pasaulio šalys, dar delsiančios pripažinti mūsų teisę į nepriklausomą Palestinos valstybę su 1967 metų sienas ir sostine Rytų Jeruzale, (turėtų) pasekti Švedijos pavyzdžiu“, – prezidento atstovas citavo jo žodžius.