Kaip skelbia „Radio Svoboda“, paieškų zona, kur ieškoma „neatpažinto povandeninio laivo“, buvo apribota: skelbiama, kad laivai kliudė „įtarimų sukėlusių objektų“, esančių dugne.

Švedijos laivai „užmezgė ryšį“ su keliais povandeniniais objektais.

Skelbiama, kad tai pavyko padaryti į rytus nuo Ingarės fiordo. Minėtasis fiordas šiaurėje ribojasi su Ingarės sala.

Remiantis vietos žurnalistų pranešimais, „įtartini objektai“ guli dugne, jie nejuda. Juos skiria keli šimtai metrų. Paieškų rajone yra iš viso penki laivai, tarp kurių minų traleris ir dvi korvetės.

Kiek anksčiau Švedijos žiniasklaida pranešė, kad keliems laivyno laivams „pavyko užmegzti ryšį“. Manoma, kad omenyje turimas mįslingas povandeninis laivas.

Švedų dienraštis „Svenska Dagbladet“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad paieška prasidėjo po radijo transliavimo rusų kalba avariniu dažniu.

Penktadienį vakare, švedams jau pradėjus paiešką, buvo užfiksuoti nauji užkoduoti radijo pranešimai iš vieno taško Stokholmo archipelage ir Kaliningrado srities, kurioje įsikūręs Rusijos Baltijos jūros laivyno štabas, rašė laikraštis.

Tačiau šalies karinio jūrų laivyno atstovas nekomentuoja šių pranešimų.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį nurodė, kad Baltijos jūroje nebuvo jokių avarinių situacijų su rusų laivais. Vis tik Švedijos pareigūnai savo pareiškimuose neatmetė galimybės, kad su galima „užsienio povandenine veikla“ gali būti susijusi Rusija. Tuo tarpu Rusija pirštu parodė į Nyderlandus, pareikšdama, kad paslaptingasis povandeninis laivas galėjo būti olandų. Tačiau ir šią prielaidą nedelsiant atmetė Haga, kurios pareiškime sakoma, jog pratybose su Švedijos laivynu dalyvavęs jos povandeninis laivas jau numetė inkarą Estijos sostinės uoste.

„Esame netoliese Stokholmo salyno. Čia vyksta veiksmas. Matome penkis karinius laivus – tarp kurių ir „Visby“ klasės korvetė. Du kariniai laivai šiuo metu yra prie Ingaro, o kiti - šiek tiek toliau, maždaug už 2,5 kilometrų nuo kranto“, - teigia „Expressen“ korespondentas Michelas Syrenas.

Kita „Expressen“ žurnalistė Nike Mekib, esanti netoliese paieškų vietos, teigia matanti minėtąją korvetę ir patruliavimo laivą. Jos teigimu, Švedijos karinis jūrų laivynas nurodė civilių laivams laikytis saugaus 1 km atstumo.

Švedija apie povandeninį laivą: panaudosime ginklus

Švedijos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad tuo atveju, jei Stokholmo archipelage bus aptiktas povandeninis laivas, jos yra pasirengusios jį iškelti į paviršių ir prireikus tam panaudoti visus būtinus ginklus.

Kaip rašo „The Local“, atsakydamas į klausimą, ar Švedijos ginkluotosios pajėgos sugebėtų iškelti, kaip įtariama Stokholmo archipelage esantį užsienio valstybei priklausantį povandeninį laivą, į paviršių, karinių pajėgų vadas Sverkeris Goeransonas patikino, kad tai bus padaryta, o prireikus tam bus panaudoti visi būtini ginklai.

Šis sprendimas priimtas apie dvi valandas trukusiame už uždarų durų surengtame Gynybos komiteto posėdyje.

„Svarbiausias šios operacijos tikslas – nepaisant to, ar mes ką nors rasime – yra pasiųsti aiškų signalą, kad Švedija ir jos ginkluotosios pajėgos veikia ir yra pasiruošusios veikti, kai manome, kad tokio pobūdžio veikla pažeidžia mūsų sienų vientisumą“, – sakė generolas.

„Dabar mūsų tikslas – priversti, kas tai bebūtų, iškilti į paviršių..., jei būtina, panaudojant ginkluotąsias pajėgas“, – pridūrė jis.

Vien per pastarąją parą gauta apie 100 pranešimų iš gyventojų.

„Vis dar gauname pranešimus ir noriu pabrėžti, kad tai mus džiugina“, - patikino S. Goeransonas.

„Vertėtų nepamiršti, kad būtina atlikti daugybę su šia pranešimų lavina susijusių darbų. Turime juos išanalizuoti ir visus patvirtinti“, - pridūrė jis.

Švedija tikslingai paskleidė melagingą informaciją

Švedijos Gynybos ministerija sąmoningai išplatino teisybės neatspindinčią informaciją apie nenustatyto povandeninio laivo buvimo vietą.

Spalio 20 d. pripažinta, kad spalio 19 d. spaudos konferencijoje pademonstruota nuotrauka buvo padaryta kitoje vietoje.

Kaip rašo DW, buvo paaiškinta, kad negalima buvo nurodyti tikrosios objekto buvimo vietos, kad to savo tikslais nepanaudotų priešininkai. Taip situacija aiškinama Švedijos Gynybos ministerijos internetinėje svetainėje.

Povandeninio laivo paieškoms vadovaujantis kontradmirolas Andersas Grenstadas spalio 19 d. vykusioje spaudos konferencijoje parodė žemėlapį, kuriame buvo pažymėtos trys vietos, kuriose neva stebimas neįprastas povandeninis aktyvumas.

Taip pat buvo parodyta nuotrauka, kurią neva padarė liudininkas netoli nuo vieno iš fiordų. Švedijos televizijos SVT žurnalistai spalio 20 d. pamėgino rasti vietą, iš kur buvo fotografuojama ir padarė išvadą, kad karių pateikta informacija neatitinka realybės. Švedijos Gynybos ministerijos atstovas oficialiai pripažino dezinformavimo faktą.

Nuo penktadienio, kai ginkluotosios pajėgos gavo įspėjimą apie kažkokį „dirbtinį objektą“ prie Stokholmo krantų, 200 karių, keli radiolokatoriais neaptinkami laivai, minų traleriai ir sraigtasparniai dalyvavo paieškoje jūroje aplink salas už maždaug 30-60 km į rytus nuo Švedijos sostinės.

Povandeninių laivų buvimo vietą nustatyti sunku

„Neradome jokio laivo. Mes manome, kad pranešimai... patvirtina, jog kažkas vyksta. Tai galima povandeninė veikla“, – sakė S.Goeransonas žurnalistams, pridurdamas, kad nustatyti povandeninių laivų buvimo vietą yra „ypatingai sunku“.

„Anksčiau mums tai niekada nepavykdavo – (nepavyko) ir niekam kitam“, – sakė jis.

Vis tik jis pridūrė, kad didelio masto karinė operacija, kurios dėmesio centras antradienio popietę buvo Ingario sala vos už 30 km nuo Stokholmo – vyks tiek, kiek reikės.

Per daugiau nei dešimtmetį trukusias rusų povandennių laivų paieškas devintajame dešimtmetyje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje Švedijai taip ir nepasisekė nė vieno iš jų sulaikyti, išskyrus vieną atvejį 1981 metais , kai sovietų povandeninis laivas, kurį švedai žymi U137, buvo įstrigęs toli neutralios zonos Švedijos vandenyse prie svarbios karinio jūrų laivyno bazės ir tai sukėlė didelius įtarimus dėl tokių įsiveržimų masto ir motyvų.

Ankstyvą antradienio popietę į rytus nuo Ingario salos esančiame rajone daugiau nei dvi valandas plaukiojo mažiausiai penki kariniai laivai. Tai artimiausias laivų priartėjimo taškas prie Švedijos žemyninės dalies nuo operacijos pradžios. Dienraštis „Dagens Nyheter“ pranešė, kad vienas laivas su kažkuo „užmezgė kontaktą“, bet generolas S.Goeransonas šią informaciją paneigė.