Agentūros atlikto tyrimo metu buvo apklausta beveik 42 tūkst. moterų nuo 18 iki 74 metų amžiaus visose ES šalyse. Kol kas tai plačiausias tokio pobūdžio tyrimas ne tik Bendrijoje, bet ir visame pasaulyje.

Studijos rezultatai atskleidė, kad bent 1 iš 10 moterų patyrė kokios nors formos seksualinį priekabiavimą iš suaugusiojo, kol joms dar nebuvo 15 metų, tiek pat moterų smurtą ar fizinę prievartą patyrė sulaukusios 15 metų bei vyresnės. Bent 1 iš 20 moterų ES šalyse buvo išprievartauta, o viena iš penkių smurto sulaukė iš savo dabartinio arba buvusio partnerio.

Agentūros direktoriaus Morteno Kjaerumo nuomone, tyrimas rodo įsišaknijusius fundamentalių žmogaus teisių pažeidimus visose ES šalyse.

"Studija atskleidžia intensyvų smurto mastą, kuris veikia moterų gyvenimus, tačiau yra sistemingai nuslepiamas nuo teisėsaugos pareigūnų", - teigė direktorius, paraginęs imtis visų įmanomų priemonių šiems skaičiams sumažinti.

"Tik 14 proc. moterų pranešė apie patirtą prievartą iš savo partnerio ir tik 13 proc. moterų kreipėsi dėl smurto iš nepažįstamų asmenų, - studijos rezultatais dalinosi M. Kierumas. - smurtas prieš moteris, ypač iš priešingos lyties asmenų, yra milžiniškas žmogaus teisių pažeidimas visoje Bendrijoje, kuris neturi būti toleruojamas".

Studijos rezultatai atskleidė, kad seksualinio ir fizinio smurto padariniai gali būti ilgalaikiai. Daugiau kaip penktadalis visų aukų kentėjo nuo panikos priepuolių, trečdalį kankino depresija, o 43 proc. moterų teigė turėjusios problemų užmezgant naujus santykius.

Tyrimas taip pat parodė didžiulius skirtumus tarp smurto įvairiose ES šalyse. Sąrašo viršuje atsidūrė Skandinavijos šalys: 52 proc. moterų Danijoje teigė patyrusios fizinę ar seksualinę prievartą, Suomijoje šis skaičius siekė 47 proc., Švedijoje 46 proc. Mažiausiai prieš moteris smurtaujama Kroatijoje (21 proc.), Austrijoje (20 proc.) ir Lenkijoje (19 proc.). Autorių nuomone, didesnė deklaruojama lyčių lygybė kai kuriose šalyse skatina atviriau kalbėti apie smurtinius nusikaltimus.