ES ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimas ketvirtadienį ir penktadienį vyko Latvijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai, sostinėje.

ES kaimynystė politikos ir plėtros derybų komisaras Johannesas Hahnas sakė žiniasklaidai, kad Rygos deklaracija yra geras visiems priimtino sprendinio paieškų pavyzdys.

Pasak jo, tiek 28 ES narės išmoko siekti kompromiso ir kad tą patį išmoks šešios Rytų partnerystės programos dalyvės.

„Jos tam pasiruošusios“, - pažymėjo J. Hahnas.

Komisaras pabrėžė, kad būti vieningiems labai svarbu, tačiau taip pat tapo aišku, kad ES turi laikytis diferencijuoto požiūrio, atsižvelgdama į skirtingų šalių interesus.

„Turime savų interesų, bet mūsų aiškus bendrasis vardiklis - taika, stabilumas ir klestėjimas regione. Skirtingos šalys turi tų pačių interesų, bet skirtingų sprendinių, kaip juos užtikrinti", - sakė J.Hahnas.

ES pripažįsta asociacijos sutartis pasirašiusių šalių partnerių europinį pasirinkimą

Susitikimo Rygoje dokumentas
Europos Sąjunga pripažįsta Rytų partnerystės programos šalių, pasirašiusių su Bendrija asociacijos sutartis, europinį pasirinkimą ir siekius, sakoma penktadienį Rygoje vykusios viršūnių susitikimo baigiamajame pranešime.

„Viršūnių susitikimo dalyviai pripažįsta suinteresuotų partnerių europines aspiracijas ir europinį pasirinkimą, kaip nurodoma (jų) asociacijos sutartyse“, – sakoma Rygos deklaracijoje.

Dalyviai taip pat pažymėjo, kad tose sutartyse numatomos politinės asociacijos ir ekonominės integracijos pagrindas yra demokratija, pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms bei įstatymų viršenybė.

„Jie pripažįsta suinteresuotų partnerių angažavimąsi įgyvendinti ir plėtoti šias vertybes“, – sakoma dokumente.

P. Porošenka patenkintas

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Latvijoje reporteriams sakė, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų ir toliau demonstruoti solidarumą su Kijevu.

Paspaudęs ranką Latvijos prezidentui Andriui Bėrziniui, P. Porošenka nurodė reporteriams esąs patenkintas Europos liaudies partijos Rygoje priimta deklaracija, kurioje išreiškiama politinė parama Ukrainai ir išdėstomi kriterijai dėl vizų rėžimo liberalizavimo Ukrainai jau kitais metais. Tai politinis sprendimas, tačiau svarbus Ukrainos nacionaliniam saugumui, pažymėjo P. Porošenka.

„Nėra jokių alternatyvų sutartims, priimtoms Minske. Privalu laikytis įsipareigojimų“, – apie paliaubas Ukrainoje kalbėjo prezidentas, pridūręs, kad Kijevas turi įrodymų, liudijančių apie Rusijos kariškių buvimą Ukrainoje.

ES turi demonstruoti vienybę ir solidarumą su Ukraina, tačiau kiekviena Rytų Partnerystės šalis turėtų turėti laisvę pasirinkti, kaip bendradarbiauti su ES ateityje, pridūrė P. Porošenka.

„Mes jau nusprendėme“, – užtikrino Ukrainos vadovas.

Figūruoja terminas „Krymo aneksavimas“

Galutinėje Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje deklaracijos versijoje liko formuluotė „Krymo aneksavimas“, bet po šiuo terminu pasirašė tik Europos Sąjungos šalys. Baltarusija palaikė galutinę viršūnių susitikimo deklaraciją su išlygomis.

Visos viršūnių susitikimo dalyvės, įskaitant Rytų partnerystės šalis „patvirtino savo poziciją JTO rezoliucijos dėl Ukrainos teritorinio vientisumo atžvilgiu“, teigiama dokumento tekste.

Anot Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje deklaracija negalėjo būti priimta be formuluotės „Krymo aneksija“.

Vakar Baltarusija ir Armėnija atsisakė pasirašyti galutinę viršūnių susitikimo dokumento versiją, nes jame figūravo ši formuluotė.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad nereikia pliekti Rusijos per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, taip pat ir Krymo klausimu. O Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime pabrėžiama, kad Minskas niekada nepasinaudos Rytų partneryste tam, kad pasipelnytų iš ES Rusijos nenaudai.

Galutiniame deklaracijos variante nėra nuostato dėl 2016 metais Gruzijai ir Ukrainai suteikiamo bevizio režimo.

Europos Sąjunga pasirengusi suteikti bevizį režimą šioms šalims tik tuo atveju, jei 2015 metų pabaigoje Europos Komisija pateiks teigiamą ataskaitą, teigiama Rygos viršūnių susitikimo pareiškime.

Galutiniame deklaracijos variante taip pat įrašytas raginimas įgyvendinti visus Minsko sutarčių dėl Ukrainos punktus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)