Žemiau apžvelgiamos pagrindinės sąlygos, išdėstytos JAV Valstybės departamento pranešime po JAV, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos derybų su Iranu, kuriomis vadovaujantis bus siekiama iki birželio 30 dienos sudaryti galutinę išsamią sutartį.

SODRINIMAS

Dujų centrifugos naudojamos sodrinti uranui, kuris, priklausomai nuo prisodrinimo lygio, gali būti naudojamas atominėje energetikoje, medicinoje ir mokslo tyrimams, taip pat kaip branduolinių užtaisų skilioji medžiaga. Iranas sako sodrinantis uraną tik taikiais tikslais ir dabar turintis beveik 20 tūkst. centrifugų pagrindiniame Netanzo branduoliniame komplekse, iš kurių beveik 9 tūkst. yra veikiančios.

Galutinėje sutartyje ketinama apriboti bendrą Irano turimų centrifugų skaičių iki 6 104, o naudojamų – iki 5 060. Visos jos turės būti dabartinio bazinio modelio IR-1, kurio našumas daug mažesnis negu Teherano planuotų naudoti pažangesnių agregatų.

Iranas įsipareigojo sodrinti uraną tik iki gerokai žemesnio negu atominiams ginklams tinkamo lygio ir sumažinti savo sukauptas prisodrinto urano atsargas nuo maždaug 5 tonų iki 300 kilogramų. Ši sąlyga turėtų galioti 15 metų.

LAIKAS IKI POTENCIALAUS BRANDUOLINIO ARSENALO SUSIKŪRIMO

Ekspertų nuomone, Iranas šiuo metu galėtų per 2–3 mėnesius pasigaminti pakankamą kiekį smarkiai prisodrinto urano, kad jo užtektų vienam atominiam užtaisui. Šis laikotarpis bus pailgintas iki vienerių metų, o jį lemiančios sąlygos galios bent 10 metų, sakoma susitarimo apžvalgoje. Tačiau dokumente nepateikiama detalių, kokiomis priemonėmis tai bus užtikrinama, išskyrus sodrinimo pajėgumų ir urano atsargų dydžio reguliavimą.

POŽEMINIS SODRINIMO KOMPLEKSAS

Fordo urano sodrinimo kompleksas, įrengtas giliuose kalnų tuneliuose, kaip manoma, yra atsparus atakoms iš oro, o JAV ir Izraelis neatmeta galimybės imtis karinių priemonių, jeigu Teherano branduolinės programos nebūtų įmanoma apriboti diplomatinėmis pastangomis. Iranas įsipareigojo bent 15 metų nesodrinti urano tame komplekse, kuris bus paverstas branduolinės fizikos ir technologijų tyrimo centru.

Iranas taip pat turėtų įsipareigoti 15 metų nevykdyti su urano sodrinimu susijusių tyrimų ir pašalinti iš Fordo komplekso visas skiliąsias medžiagas.

Vienas Vakarų šalių pareigūnas sakė, kad Fordo komplekse planuojama palikti beveik 1 000 veikiančių dujų centrifugų, bet jos bus naudojamos ne uranui sodrinti, o gaminti izotopams, naudojamiems medicinoje, pramonėje ir mokslo tyrimuose.

SKAIDRUMAS

Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) stebės veikiančias ir likviduotas urano sodrinimo įmones ir su jomis susijusius objektus, naudodama „naujausias ir moderniausias stebėsenos technologijas“. Iranas taip pat sutinka vykdyti susitarimą su TATENA, suteikiantį agentūrai „daug didesnę prieigą ir informaciją, susijusią su Irano branduoline programa, įskaitant deklaruotus ir (galimus) nedeklaruotus objektus“.

Teheranas taip pat turėtų įsipareigoti imtis veiksmų, kad išsklaidytų TATENA įtarimus, jog šiitiška respublika anksčiau siekė susikurti branduolinį arsenalą, tačiau tos sąlygos dar nesuderintos. Ankstesnės agentūros pastangos ištirti tą prielaidą daug metų buvo blokuojamos.

REAKTORIAI IR PERDIRBIMAS

Ketvirtadienį sudarytame preliminariame susitarime numatoma, jog Iranas turės pertvarkyti baigiamą statyti Arako sunkiojo vandens reaktorių, kad jame nebebūtų įmanoma gaminti plutonio. Dabartinio tipo reaktoriuje per metus susidarytų pakankamai plutonio, kad jo užtektų keliems branduoliniams užtaisams.

Iranas taip pat sutinka išgabenti iš šalies visą panaudotą kurą, kuriame lieka skiliųjų medžiagų, kol bus eksploatuojamas Arako reaktorius.

SANKCIJOS

JAV ir Europos Sąjungos sankcijos, susijusios su Irano branduoline veikla, bus įšaldytos, kai TATENA patvirtins, kad Iranas vykdo savo įsipareigojimus. Jeigu Iranas kuriuo nors metu liautųsi vykdyti įsipareigojimus, tos sankcijos vėl būtų taikomos.

Visos ankstesnės JT Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl Irano branduolinės programos bus atšauktos, kai bus pripažinta, kad Teheranas laikosi savo įsipareigojimų dėl Fordo ir Arako kompleksų, užtikrinta sutartas skaidrumo priemones ir vykdo kitus susitarimus.

JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, susijusios su jautrių technologijų perdavimu Iranui, bus pertvarkytos ir leis Teheranui įsigyti kai kurių prekių, kurios dabar yra draudžiamos. Rezoliucijose taip pat bus išreikštas palaikymas galutiniam susitarimui ir bus raginama jį visiškai įgyvendinti.