Milicininkas Kijevo Gruševo gatvėje apšaudė mitinguotojus ir žurnalistus plastikinėmis ir guminėmis kulkomis bei šviesos ir garso granatomis su dujomis.

Apie tai pasakojo mitinguotojai ir korespondentai, informuoja zn.ua.

Be to, milicija šaudė ir į žurnalistus vykdančius savo profesines pareigas. „Radio Svoboda“ žurnalistas, kuris nukentėjo nuo šviesos ir garso granatos bei patyrė sužalojimų. Kulkos pataikė į „5 kanalo“ bei kitų žurnalistų filmavimo kameras.

Pirmadienį patikslintais duomenimis sužeistųjų Kijeve skaičius jau perkopė 150. 

Pirmadienį 10.55 val. Gruševskio gatvėje toliau vyksta susirėmimai tarp aktyvistų ir milicininkų. Susirėmimai trunka apie 20 val., jie prasidėjo sausio 19 d. apie 15 val.

Valdžia veža į Kijevą visas turimas specialiąsias pajėgas

Vienas iš Maidano lyderių Zorianas Škiriakas pareiškė, kad valdžia į Kijevą suvežė visas Ukainos Vidaus reikalų ministerijos specialiąsias pajėgas – daugiau kaip 15 tūkst. pareigūnų. Apie tai jis paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, rašo svetainė glavcom.ua.

Jo teigimu, specialiųjų pajėgų pareigūnai buvo „apgyvendinti vyriausybės kvartale, visur. Namuose, vaikų darželiuose, mokyklose, netgi Aukščiausiosios Rados komitetuose bei tualetuose“.

„Tamsa... Tai pagrindinis Janukovyčiaus – Putino argumentas! Šitie kalės vaikai provokuoja pilietinį konfliktą. Jie nuodija mus dujomis, apšaudo guminėmis kulkomis, mėto į mus „Molotovo kokteilius, muša lazdomis“, - pridūrė politikas.

Z. Škiriakas visus galinčius paragino vykti į Kijevą.

„Visi į Maidaną! Vykti visomis galimomis priemonėmis. Pirmam kartui pageidautina pasiimti šiltų drabužių. Mūsų turi būti daug!“, - ragino jis.

„Putinas nori mus suskaldyti! Nesiduosime! Neleisime padalyti šalies, nes mes esame vieningi! Mes neturime kelio atgal. Renkamės, vienijamės, ruošiamės. Čia, sostinės centre, mūsų laisvės placdarme! Sausio 22-oji – Susirinkimo diena! Visi turi būti čia! Maidanas – tai Ukrainos širdis! Su Dievu!“, - rašė jis.

Kiek anksčiau skelbta, kad buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka taip pat paragino visus ukrainiečius išeiti į Maidaną.

Kautynes primenantys susirėmimai

Kijevo centre po protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų vyko precedento neturinčios scenos - nakties dangų nušvietė padegtų autobusų liepsnos, protestuotojai lupo iš grindinio akmenis ir svaidė juos į milicininkus, tvyrojo tiršti ašarinių dujų debesys.

Per susirėmimus, kurie priminė lemiamas kautynes, antivyriausybiniai protestuotojai stengėsi pralaužti milicijos kordoną aplink vyriausybės pastatus, kaip ginklus panaudodami kone visas jiems pasiekiamas priemones.

Į miliciją buvo svaidomi Molotovo kokteiliai, kai beisbolo lazdomis ir grandinėmis ginkluoti demonstrantai periodiškai puldavo saugumo pajėgų rikiuotę. Protestuotojai atsitraukdavo ir puldavo vėl.

Pagrindiniai opozicijos lyderiai, organizuojantys jau du mėnesius trunkančius protestus prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, išsižadėjo veiksmų, kurių, regis, ėmėsi gerai organizuotos radikalų grupės.

Kai kurie protestuotojai atrodė siurrealistiškai – su, pavyzdžiui, sovietinėmis dujokaukėmis, kad apsisaugotų nuo milicijos skleidžiamų ašarinių dujų, ir šiltais slidininkų drabužiais, turėjusiais ginti nuo minusinės temperatūros.

Vidaus reikalų ministerijai perspėjus, kad filmuojama kiekviena renginio minutė, protestuotojai dangstė veidus kepurėmis-kaukėmis ir šalikais.

Susirėmimų epicentre prie legendinio futbolo stadiono „Dynamo Kiev“ sproginėjo milicininkų svaidomos kurtinamosios granatos ir aidėjo nepertraukiamas protestuotojų barškinimas metaliniais vamzdžiais.

„Stovėsime iki pat galo“, - skandavo šimtai susirėmimuose dalyvavusių protestuotojų.

Protestuotojų svaidytų akmenų krušai krintant ant milicininkų, šie bandė apsisaugoti susiburdami į „vėžlį“ ir prisidengdami savo skydais.

Demonstrantai padegė penkis milicijos autobusus ir du sunkvežimius. Milicijos pranešime sakoma, kad visos tos transporto priemonės, išskyrus vieną, buvo visiškai sunaikintos.

Po daugiau kaip 10 valandų trukusių susirėmimų saugumo pajėgos bandė paimti viršų intensyviau naudodamos vandens patranką, bet protestuotojai nesitraukė.

„Pasakykite visiems, kad mums reikia daugiau benzino Molotovo kokteiliams. Parašykit tai „Facebook“, - sakė vienas protestuotojas.

Milicija taip pat panaudojo gumines kulkas – pirmą kartą per beveik du mėnesius trunkančius protestus prieš vyriausybės atsisakymą pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Aktyvistai sakė, kad jos sužeidė dešimtis žmonių.

Kiti skundėsi dėl pagrindinės srovės protestų judėjimo, kuris iki šiol nesugebėjo mesti rimto iššūkio V.Janukovyčiui, trūkumų.

„Pažiūrėkit, čia nėra nė vieno parlamentaro, - sakė kitas protestuotojas. - Mums nereikia šių silpnavalių“.

Susirėmimuose dalyvavo keli šimtai radikalių protestuotojų, o dar keli tūkstančiai pritariamai stebėjo.

Mieste aidėjo kurtinamosios granatos ir būgnų tratėjimas; gerokai po vidurnakčio dar neatrodė, kad neramumai greitai nuslops.

Ilgesnį laiką išbūti įvykio vietoje be dujokaukės buvo beveik neįmanoma dėl ašarinių dujų koncentracijos. Žmonės be dujokaukių pritūpdavo, nes pažeme oras buvo švaresnis.