„Povandeninis laivas šiek tiek apgadintas iš išorės, bet per šį incidentą jo atominė jėgainė visiškai nepažeista, o nei vienas įgulos narys nebuvo sužeistas, – sakoma ministerijos pranešime. – Palaikome ryšį su tuo prekiniu laivu, o pirminiai duomenys rodo, kad jis nepatyrė žalos.“

Povandeninis laivas „HMS Ambush“ susidūrė su prekiniu laivu trečiadienio popietę, kai plaukė pasinėręs, vykdydamas įgulos mokymus.

Vėliau tą pačią dieną jis atplaukė į Gibraltarą, kur bus atlikti tolesni patikrinimai, nurodė ministerija.

„HMS Ambush“ gali nešti iki 38 sunkiųjų torpedų „Spearfish“ ir sparnuotųjų raketų „Tomahawk“. Jo ginklai gali labai tiksliai smogti priešo povandeniniams ir antvandeniniams laivams, taip pat taikiniams sausumoje, sakoma Gynybos ministerijos tinklalapyje.

Šis povandeninis laivas dažnai lankosi Gibraltare: į šios Britanijos užjūrio teritorijos uostą jis buvo užsukęs praeitą mėnesį ir kovą.

Gynybos ministerija teigia, kad „nėra jokių rūpesčių dėl saugumo“, susijusių su „HMS Ambush“ buvimu Gibraltare. Nurodoma, kad buvo „nedelsiant pradėtas tyrimas“ dėl pastarojo incidento.

2010 metais Britanijos povandeninis laivas „HMS Tireless“ beveik metus buvo remontuojamas Gibraltare, kai buvo aptiktas įtrūkimas viename aušinimo sistemos vamzdyje prie jo branduolinio reaktoriaus. Tąsyk buvo kilę nuogąstavimų, kad reaktorius gali tapti nesandarus ir užteršti aplinką radioaktyviosiomis medžiagomis.

Gibraltaro ir kaimyninio Ispanijos pietinio regiono gyventojai rengė protestus prieš „HMS Tireless“, ir tapo didelio dėmesio sulaukusios žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ operacijos taikiniu.

Tuometis Ispanijos premjeras Jose Maria Aznaras buvo kritikuojamas namuose, kad nespaudė Londono tą povandeninį laivą remontuoti Britanijoje.

Tuometis „HMS Tireless“ kapitonas Mike'as Walkeris praeitą savaitę perėmė Britanijos pajėgų Gibraltare vado postą.

Britanijos gynybos ministerija nepateikė daugiau detalių apie „HMS Ambush“ patirtą žalą, tik nurodė, jog „tai nėra panašu į padėtį su „HMS Tireless“.

30 tūkst. gyventojų turintis Gibraltaras, mažytis prie Ispanijos prisišliejęs anklavas, yra Britanijos teritorija nuo 1713 metų ir dažnai yra vadinamas „Uola“.

Dėl šios teritorijos Londonas ir Madridas nuolat nesutaria: Ispanija tvirtina, kad Gibraltaras turėtų būti jai grąžintas.