„Netikiu, kad prezidento rinkimai kitąmet taps rinkimais dėl NATO. Pradinė pozicija tokia, kad stojimą į NATO palaiko apie 25 proc. rinkėjų, o prieštarauja – apie 50 procentų. Dėl narystės NATO sprendžia ne prezidentas; sprendimą priima parlamentas, kurį renka ta pati tauta“, – sakė S. Niinisto antradienį Estijos laikraštyje „Postimees“ paskelbtame interviu. Antradienį Suomijoje savo vizitą pradeda Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid.

Be to, jis pažymėjo, kad ir Švedija laikosi tokios pat nuomonės.

„Prieš porą metų maniau, kad artėjantys rinkimai į Švedijos Riksdagą (parlamentą) taps, tam tikra prasme, rinkimais dėl NATO. Tačiau dabartiniai požymiai rodo, kad ir ten taip nebuvo“, – sakė S. Niinisto.

Jis taip pat sakė manąs, jog Suomija negali elgtis su Rusija kaip kitos Aljansui ar Europos Sąjungai priklausančios šalys.

„Manau, neišvengiama, kad Suomija, turinti tokio pat ilgio sieną, kaip kitų NATO ar kitų ES šalių sienos kartu sudėjus, negalime elgtis taip pat, kaip ir kiti“, – sakė šalies prezidentas.

Pasak S. Niinisto, Suomija stengiasi būti aktyvi visur, net pačiuose nereikšmingiausiuose reikaluose, dėl kurių įmanoma pažanga. Jis sakė esąs patenkintas, kaip sprendžiamas skrydžių virš Baltijos jūros saugumo klausimas.

S. Niinisto per pernai vasarą įvykusį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Helsinkyje pasiūlė atsisakyti karinių lėktuvų skrydžių su išjungtais atsakikliais, o šią iniciatyvą rusai palaikė.

„Bet kokiu atveju, kaip rodo naujausi komentarai, NATO ir Rusija pirmą kartą per ilgą laiką priėjo vieningą nuomonę, kad ir nelabai reikšmingu reikalu“, – pažymėjo Suomijos prezidentas.

„Per tokius nedidelius reikalus privalome sukurti pasaulinę tvarką, dėl kurios ir tarėmės, o ne tokią, kuri formuojama stipresniojo sąlygomis“, – sakė jis.

S .Niinisto pažymėjo, kad jo šalis nesiveržia tapti tarpininke, „bet tam tikra prasme ieško galimybių, kad šalys geriau suprastų viena kitą“.

Suomijos vadovo nuomone, Europoje keičiasi požiūris į Rusiją. Pavyzdžiui, Švedija manė, kad nepasikvies V. Putino. „Tačiau visai neseniai Maskvoje apsilankė Švedijos užsienio reikalų ministras. Tai didelis proveržis“, – sakė S. Niinisto.

Taip pat jis pateikė NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje pavyzdį. Pasak jo, ten „viešpatavo visiškas sutarimas, kad dialogas su Rusija neišvengiamas“.

„Tiesa, buvo kalbama, kad būtina ryžtingai išaiškinti (Rusijos) atgrasymo politiką“, – pažymėjo S. Niinisto.