Nepilnamečiai migrantai išžagino moksleivę

Anksčiau Suomijos žiniasklaida informavo, kad pirmadienio vakarą Kempelės miestelyje buvo išžaginta 14-metė moksleivė. Dėl šio nusikaltimo įtariami du iš užsienio atvykę paaugliai. „MTV Uutiset“ duomenimis, įtariamieji – prieglobsčio prašytojai iš Afganistano. Policija šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Ministras pirmininkas ketina išsiaiškinti, ar dėl šio atsitikimo nereikėtų pakeisti įstatymų, pranešė „Yle“.

Premjeras priminė, kad pabėgėlių centruose esantiems asmenims buvo aiškinama, kaip Suomijoje dera elgtis su moterimis ir kas yra teisinė valstybė. „Jeigu žiniasklaidos pranešimai teisingi, tai – šlykštus ir smerktinas poelgis“, – pareiškė J. Sipilė.

Pats premjeras turi namą Kempelėje. Spalio mėnesį Suomijos vyriausybės vadovas žadėjo leisti jame apsigyventi pabėgėliams.

Švedija griežtina prieglobsčio įstatymus

Švedija griežtina prieglobsčio įstatymus. Tokie įstatymai kol kas galios trejus metus.

„Per parėjusius du mėnesius pas mus atvyko 80 000 pabėgėlių, – antradienį spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas Stefanas Loefvenas. – Man skaudu, kad Švedija nėra pajėgi priimti daugiau prieglobsčio ieškančių asmenų“. Situacija esą yra nepakeliama.

Sugriežtinti įstatymai konkrečiai reiškia, kad mažiau pabėgėlių bus suteikta teisė likti šalyje, daugiau leidimų gyventi Švedijoje bus riboto galiojimo, bus apsunkintos šeimų susijungimo galimybės. Be to, autobusuose ir traukiniuose bus aktyviau vykdoma pasų kontrolė. Premjeras pabrėžė tikįs, kad taip daugiau pabėgėlių ryšis ieškoti prieglobsčio kitose ES šalyse.

Švedija prieš dvi savaites paprašė Europos Komisijos, kad jos pabėgėliai būtų paskirstyti po kitas šalis.

Ši Skandinavijos šalis, lyginant pagal gyventojų skaičių, priima daugiausiai pabėgėlių tarp ES valstybių. Manoma, kad 2015-aisiais jų bus atvykę 190 000.