Pastaraisiais metais dalis Suomijos parlamentarų, o taip pat ir Gynybos ministerijos tarnautojai su įtarimu ėmė žvelgti į dvigubą pilietybę. Kadaise populiariu buvęs pilietybės įstatymas ėmė kelti ginčų.

Kaip rašo newsweek.com, pastaruosius kelerius metus Maskva agresyviai didina savo karinį dalyvavimą regione. Pavojingu atstumu prie Latvijos oro erdvės šiais metais rusų kariniai lėktuvai jau buvo priartėję per 50 kartų.

Be to, užfiksuota apie 20 laivų ir povandeninių laivų priartėjimo pavojingu atstumu prie šios šalies teritorinių vandenų atvejų. 2015 m. pradžioje Švedijos kontržvalgyba įspėjo, kad Rusijos karinė žvalgyba mėgina verbuoti agentus ir domisi švedų policija bei kariuomene.

Rusai savo ruožtu atvyksta į Suomiją ieškodami geresnio gyvenimo ir yra tapę antrąja pagal dydį diaspora šioje šalyje.

Dar visai neseniai dauguma suomių imigrantus iš Rusijos vertino teigiamai, į šalį atvykdavo daug gydytojų ir kitų gerai apmokamų profesionalų. Vis dėlto Rusijos kariuomenei vykdant agresyvesnius veiksmus, o taip pat ir atvykstant vis daugiau mažas pajamas gaunančių rusų situacija pasikeitė.

2014 m. vasarą Suomijos prezidentas Sauli Niinisto pareiškė, kad dėl šiuo metu susiklosčiusios situacijos būtina daugiau dėmesio skirti taisyklėms dėl dvigubos pilietybės.

„Taip pat svarstome antrosios kartos – Suomijoje augančių paauglių – likimo klausimą“, - teigė sociologas Markky Kivinenas. „Imigrantai iš Rusijos susiduria su didelėmis problemomis darbo rinkoje, jaučiasi užguiti dėl to, ką jiems tenka patirti“, - tęsė jis.

Vis dėlto jaunas su sunkumais susiduriantis imigrantas nebūtinai taps nelojaliu piliečiu. Panašu, kad daugelis suomių tai kuo puikiausiai suvokia.

„Dalis dvigubą pilietybę turinčių mano pažįstamų kartais lankosi Rusijoje ir žino, kad čia situacija kur kas geresnė. Esu tikras, kad jie neabejoja dėl būtinybės ginti Suomiją“, - sakė prisistatyti atsisakęs jaunas suomis karininkas.

Vis dėlto dalis Suomijos gyventojų baiminasi, kad nedidelė dalis rusų gali sąmoningai ar nenoromis kenkti naujajai savo tėvynei. Maža to, egzistuoja nieko gero nežadantis karinės rusų prievolės Rusijoje, Kremliaus vykdomo užsienyje gyvenančių Rusijos piliečių stebėjimo ir Maskvos mėginimų verbuoti šnipus šešėlis.

„Suvokiame, kad dalis mūsų šauktinių yra tarnavę Rusijoje arba ten dar tarnaus ateityje“, - patikino prisistatyti nepageidavęs aukšto rango Suomijos gynybos ministerijos valdininkas. „Turime atsižvelgti į tai vykdydami planavimus. Vis tai – blaivaus proto, rizikų kontroliavimo ir suvokimo klausimas“, - įsitikinęs jis.

Taip pat jis pabrėžė, kad šauktiniai retai gauna prieigą prie slaptos informacijos. Vis dėlto jis pridūrė, kad Suomijos kariuomenė rusų šauktinių tarnybos dėl dvigubos pilietybės neriboja. „Mūsų šalis yra demokratinė, taigi visi piliečiai yra lygūs, tai liečia ir ginkluotąsias pajėgas“, - patikino jis.