Sulaikymo centruose laikinai apgyvendinami imigrantai gauna maitinimą, nedidelę kassavaitinę išmoką apsipirkti vietos parduotuvėje, taip pat laisva valia gali dirbti virtuvėje, valyti bendro naudojimo patalpas, švarinti aplinką ar atlikti kitus darbus. Taip sulaikytieji ne tik išlaisvinami nuo nuobodulio, bet ir gauna galimybę užsidirbti šiek tiek pinigų.

Tačiau grupelei sulaikytųjų iš Nigerijos, Jamaikos ir Lenkijos toks darbo užmokestis pasirodė vergiškas ir dėl to jie imasi teisinių veiksmų prieš valstybę.

„Išmoka sulaikytajam yra per maža įsigyti būtiniausiems dalykams parduotuvėje. Maisto kokybė čia tokia prasta, kad jis kartais tiesiog nevalgomas, todėl man reikia pinigų, kad galėčiau pavalgyti. Dirbu, kad galėčiau išgyventi. Savo šalyje buvau studentas ir man nereikėjo valyti tualetų dėl to, kad išgyvenčiau. O čia aš neturiu kito pasirinkimo“, – kalbėjo vienas iš ieškovų.

Ministerijos atstovai leidiniui „The Guardian“ nurodė, kad svaras per valandą – gana aukštas apmokėjimo įkainis už darbą, kurio dirbti niekas neverčia. Primenama ir tai, kad sulaikytiesiems nereikia mokėti už maistą ir apgyvendinimą, o darbas tik pradeda prasiblaškyti.

Vis dėlto gali būti, kad apmokėjimo tarifai bus peržiūrėti, mat ministerija sulaukia daug sulaikytųjų teises ginančių organizacijų kritikos.

Palyginimui, JK kalėjimuose laisvės atėmimo bausmes atliekantiems asmenims už valandą darbo mokama 20 pensų.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.