„Reikalauju atlikti ginklo ir kulkų ekspertizę, kad būtų tiksliai identifikuotas žmogus, provokavęs susirėmimus Kijevo gatvėse“, - pabrėžė V. Čiumakas. Pasak parlamentaro, pagal pirminę informaciją, sulaikytasis snaiperis nėra susijęs nė su viena Ukrainos jėgos struktūra.

Apie snaiperius pasirodo įvairios informacijos. Būta pranešimų, kad keliems parlamentarams „Berkut“ parodė įrašą, kaip nuo stogo snaiperis šaudo į sukilėlius, o paskui apsisuka ir ima šaudyti į kariškius. Buvęs Vyriausiosios žvalgybos tarnybos vadovas pareiškė, kad Maidane veikia trečioji jėga, kuri provokuoja abi puses – aktyvistus ir jėgos struktūrų pareigūnus. Ji ir šaudo į protestuotojus, praneša unian.net.

Paskelbtas žuvusiųjų sąrašas

Internete paskelbtas per kruvinus susirėmimus Ukrainoje žuvusių 77 žmonių sąrašas. Nurodomos pavardės, gimimo metai, aukų gyvenamoji vieta. Daugumos aukų skelbiamos ir nuotraukos. Paskelbtame sąraše ne tik mirę protestuotojai, bet ir milicininkai. Absoliuti dauguma - vyrai, tačiau yra ir viena moteris - 62 metų Dvorianec Antonina iš Brovarų.

Sąrašą galite pamatyti ČIA.

Tuo tarpu penktadienį Maidane suplūdusi didžiulė minia gedi žuvusių, nešami karstai su mirusiais, jų nuotraukos. Po pasiektų susitarimų į aikštę grįžo ir opozicijos lyderiai, jie kreipiasi nuo scenos į susirinkusią minią.

Žada nepalikti aikštės, skelbia ultimatumus

LRT tiesioginėje transliacijoje iš Maidano pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 80, tikėtina, kad jų dar daugės. Žinias apie pasirašytą susitarimą, naujienas iš Rados - apie priimtus įstatymus, J. Tymošenko atveriamus kelius į laisvę ir kt. - susirinkusi minia sutiko santūriai. Žmonės sako, kad to neužtenka - jie nesitrauks iš Maidano ir protestuos toliau, kol V. Janukovyčius nepasitrauks. Mitinguojantys pabrėžia, kad net ir to nebus gana, nes reikia bausti ne tik šalies vadovą, bet ir visus atsakingus asmenis, kurie davė leidimą šaudyti į žmones ir kitaip prisidėjo prie kruvinų įvykių Ukrainoje.

Po opozicijos lyderių pasisakymų į sceną užlipo jaunas vyras, kuris prisistatė esąs vieno iš savigynos šimtinių būrių vadas - šimtininkas. Jis pareiškė, kad nepriklauso jokioms politinėms organizacijoms, ir kad žuvo jo šimtinės narys. Jis pasipiktino opozicijos lyderių susitarimus su V. Janukovyčiumi: "Ant Janukovyčiaus rankų - žuvusiųjų kraujas, o opozicijos lyderiai sudarinėja su juo sutartis". Maidanas jį parėmė. "Jei iki rytojaus 10 val. nebus sprendimo dėl Janukovyčiaus atsistatydinimo, mes pradėsime ginkluotą šturmą". Susirinkusi minia jaunuolio kalbą palydėjo palaikymo šūksniais, tuo tarpu prieš tai scenoje kalbėjusius opozicijos lyderius nušvilpė, praneša lb.ua.

Kiek anksčiau penktadienį radikalusis judėjimas „Pravyj sektor“ („Dešinysis sektorius“) pareiškė nepasitikįs prezidento V. Janukovyčiaus pareiškimais ir ketinąs tęsti kovą su dabartine valdžia. Jie nuo scenos ir vėl kartojo, kad nesudės ginklų, kol V. Janukovyčius nepasitrauks. 

V. Klyčko atsiprašė, kad spaudė ranką V. Janukovyčiui

Patyręs minios nušvilpimą ir pamatęs, kad žmonės palaiko radikalius pasisakymus apie ultimatumus V. Janukovyčiui, opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko grįžo į sceną ir dar kartą kreipėsi į žmones, skelbia unian.net.

Jis atsiprašė tų, kuriuos įžeidė jo susitikimas, derybos ir rankos paspaudimas prezidentui V. Janukovyčiui: „Patikėkite manimi, malonumo aš nejaučiau. Jeigu ką nors nuvyliau, atsiprašau, tačiau aš dariau viską, kad laimėtų Ukraina. Dariau viską nuoširdiai ir kiek nuo manęs priklauso, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas, kad šita gauja pasitrauktų.“

V. Klyčko pripažino, kad nerealu tikėtis, kad V. Janukovyčius pasitrauks taip greitai, kaip reikalauja kai kurie Maidano aktyvistai. Pasak jo, reikia stengtis palaipsniui išvaryti dabartinę valdžią.