Artimuosiuose Rytuose neseniai įvyko labai svarbus ir teigiamas pokytis, tačiau dauguma amerikiečių ir europiečių nieko nežino.

Jungtiniai Arabų Emyratai, mojuodami Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos vėliava, praėjusio mėnesio pabaigoje sudavė lemtingą smūgį pačiai pavojingiausiai „Al Qaeda“ grupuotei pasaulyje – „Al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ (angl. Al-Qaeda in the Arabian Peninsula; AQAP). Tai svarbiausia ekstremistinė islamistų grupuotė, veikianti Jemene.

Persijos įlankos sunitų valstybės Vakarų žiniasklaidoje dažnai piešiamos kaip vengiančios kovos, nesugebančios kovoti ir nenorinčios spręsti jose veikiančių teroristų ir ekstremistų problemos.

O pastaroji Jungtinių Arabų Emyratų operacija Jemene įrodė, kad Abu Dabiui netinka nė vienas iš šių apibūdinimų. AQAP ilgą laiką kėlė ir iki šiol tebekelia grėsmę Amerikai.

Paskutinius tris išorinių grupuočių organizuotus teroristinius išpuolius Jungtinėse Valstijose suplanavo AQAP: 2009 metais vadinamasis „apatinių sprogdintojas“ bandė susprogdinti į Detroitą skrendantį lėktuvą, 2010 metais buvo bandoma susprogdinti krovininius JAV lėktuvus, skrendančius iš Artimųjų Rytų į Jungtines Valstijas, paslėpus sprogmenis rašalo kasetėse, o 2011 m. surengtas sąmokslas numušti civilinį orlaivį, skrendantį į Jungtines Valstijas, pasitelkus pažangią savižudžio sprogdintojo liemenę be metalinių detalių. Visi šie sąmokslai subrendo saugiame prieglobstyje, kurį AQAP grupuotei suteikė Jemenas.

2012 ir 2013 metais karinės Jemeno vyriausybės pajėgų operacijos ir JAV pajėgų antiteroristinės operacijos sunaikino šį saugų prieglobstį ir eliminavo daug AQAP lyderių iš mūšio lauko. Bet pilietinis karas Jemene, prasidėjęs 2014 m., nulėmė valdžios vakuumą ir suteikė AQAP naują gyvenimą. Praėjusių metų pradžioje grupuotė užgrobė didelę dalį teritorijos, subūrė tūkstančius naujų narių, įsigijo daug ginklų ir surinko naujų pajamų.

Pilietiniame kare Saudo Arabijos vadovaujama koalicija kaunasi tarptautinės bendruomenės pripažintos Jemeno vyriausybės ir šios šalies prezidento Abdo Rabbu Mansour Hadžio pusėje. Koalicija kovoja prieš Irano remiamą sukarintą Jemeno hučių grupuotę, kuri 2014 metais nusiaubė šalį, o 2014 m. rugsėjį ir užėmė šalies sostinę Saną.

Koalicija iš pradžių susitelkė į kovą su hučiais, bet per pastaruosius penkis mėnesius ji ramiai perkėlė dėmesį į didėjančią AQAP grėsmę, ir šio dėmesio perkėlimo kulminacija tapo praeitą mėnesį įvykdyta didelio masto operacija.

Balandžio 23–24 d. – per savaitgalį – Jungtinių Arabų Emyratų kariuomenė, remiama Jemeno kariuomenės ir Jemeno vietos genčių, atsiėmė iš AQAP strategiškai svarbų Mukalos miestą ir aplinkines teritorijas.

Mukaloje, kuri yra penktas pagal dydį Jemeno miestas, įsikūręs antras pagal dydį šalies uostas – iš kurio AQAP gaudavo didelę dalį savo pajamų, apmokestindama krovinių gabenimą. Šis miestas turėjo tapti AQAP islamo emyratų Jemene centru, tad jo praradimas grupuotei „Al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ yra didelis smūgis. Panašus smūgis „Islamo valstybei“ būtų Mosulo ar Rakos praradimas.

Karinė operacija buvo puikiai suplanuota ir nepriekaištingai įvykdyta. Jungtinių Arabų Emyratų kariškiai šioje operacijoje užsitikrino Jemeno genčių paramą, taip pat surengė mokymus Jemeno kariams, kad jie padėtų vykdyti operaciją. Operacija buvo kruopščiai suplanuota, strategija apėmė oro, jūros ir sausumos atakas. Buvo manoma, kad ji truks kelias savaites, tačiau pavyko ją sėkmingai įvykdyti per kelias dienas.

Dabar koalicija rengia operacijas, kurių tikslas – užkirsti AQAP kelią sugrįžti, kad būtų galima užtikrinti tinkamą srities valdymą.

Tai tiesiog pavyzdys, kaip reikia įveikti teroristines grupuotes, kurios užgrobė teritoriją.

Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai buvo suinteresuoti įveikti AQAP, nes šios dvi šalys yra pagrindinis AQAP taikinys šiame regione. Nukenksminti šią grupuotę yra suinteresuotos ir Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios yra pagrindinis AQAP taikinys užsienyje.

Tad Jungtinių Arabų Emyratų operacijos implikacijos turi didelę reikšmę. Būtent toks karinis pajėgumas ir ryžtas įveikti teroristus turėtų tapti modeliu kitoms šalims šiame regione.

Kaip rašo politico.com, būtent tokius veiksmus turėtų palaikyti Jungtinės Amerikos Valstijos – ir viešais pasisakymais, ir teikdamos apčiuopiamą paramą. Ir būtent toks kovos su teroristais būdas bus veiksmingas ir kovojant su kitomis ekstremistinėmis grupuotėmis, įskaitant ir „Islamo valstybę“: užsitikrinti vietos genčių paramą, surengti mokymus vietos sunitų pajėgoms, kad jos taptų pajėgios įveikti priešą, o prireikus stoti į kovą patiems.