Tačiau Europos Sąjungos (ES) vykdomosios valdžios institucijos vadovui pavyko užsitikrinti įstatymų leidėjų palaikymą prieštaringai vertinamiems kandidatams iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Ispanijos, kurių paskyrimas buvo pakibęs ant plauko po klausymų Europarlamento komitetuose.

ES asamblėjos deputatai neuždegė žalios šviesos buvusiai Slovėnijos vyriausybės vadovei A.Bratušek, nes per įtemptą jos kandidatūros svarstymą pirmadienį ji nesugebėjo įtikinti parlamentarų, kad yra tinkama užimti Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už energetikos sąjungą, postą.

Tačiau J.-C.Junckerio užkulisinės derybos, kuriomis siekta išvengti kovos su raumenis užsiauginusiu Europarlamentu, davė rezultatų, nes ES asamblėjos komitetai pritarė kitiems kandidatams į svarbesnius postus Europos Komisijoje.

Buvęs Prancūzijos finansų ministras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovisis), dėl kurio kandidatūros Europarlamente vyko įnirtinga kova tarp jo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos bei konservatyvios Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos, nedidele balsų persvara užsitikrino paskyrimą komisaru, atsakingu už ekonomikos ir pinigų reikalus.

Didžiosios Britanijos kandidatui Jonathanui Hillui (Džonatanui Hilui) žalia šviesa užimti finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos eurokomisaro postą buvo uždegta po to, kai per precedento neturintį pakartotinį jo kandidatūros svarstymą britas patikino europarlamentus, jog dės visas pastangas, kad per 2017 metais numatytą referendumą Jungtinė Karalystė nubalsuotų už pasilikimą Europos Sąjungoje.

Teigiamo europarlamentarų verdikto sulaukė ir prieštaringai vertinamas Ispanijos kandidatas į energetikos ir klimato politikos komisaro postą Miguelis Ariasas Canete (Migelis Ariasas Kanetė), kuris per jo kandidatūros svarstymą sulaukė kaltinimų dėl interesų konflikto ir seksizmo.

Europos Komisija neabejotinai yra daugiausiai galių turinti institucija Briuselyje, kurios 28 komisarai - po vieną iš kiekvienos valstybės narės - rengia įstatymų projektus ir formuoja ES politiką per savo penkerių metų kadenciją.

Tačiau pastaraisiais metais sustiprėjusiam Europos Parlamentui priklauso galutinis žodis dėl Komisijos sudėties. Spalio 22 dieną jis balsuos dėl visos J.-C.Junckerio komandos.

Buvęs Liuksemburgo premjeras privalo atsisakyti kandidato į eurokomisarus, nesulaukusio palaikymo per balsavimą ES asamblėjos komitete. Šie balsavimai buvo surengti po visą pastarąją savaitę vykusių kandidatų klausymų.

Įstatymų leidėjai privertė padaryti pakeitimų ir tvirtinant 2004 metų bei 2009 metų Komisijų sudėtį.

Kitas kandidatas - „po dviejų ar trijų dienų“

Dabar J.-C.Junckeriui teks skubiai ieškoti kito kandidato vietoje Slovėnijos deleguotos A.Bratušek, kurios kandidatūrą per balsavimą ES asamblėjos Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos bei Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetuose parėmė vos 13 deputatų, o 112 balsavo prieš.

A.Bratušek, kuri būdama premjere padėjo Slovėnijai išvengti būtinybės prašyti tarptautinės finansinės pagalbos, sulaukė kritikos dėl to, kad pati iškėlė savo kandidatūrą į postą Europos Komisijoje, kai dar vadovavo vyriausybei, be to, buvo nufilmuota traukianti italų kairiųjų revoliucionierių dainą „Bandiera Rossa“.

Slovėnijos premjeras Miro Ceraras (Miras Ceraras) pareiškė, kad vyriausybę nuvylė Europos Parlamento sprendimas atmesti A.Bratušek kandidatūrą, tačiau Liubliana „po dviejų ar trijų dienų“ pasiūlys kitą kandidatą.

Pranešama, kad viena realiausių pretendentų laikoma ministrė be portfelio Violeta Bulc, atsakinga už vystymą, strateginius projektus ir sanglaudą.

Britui J.Hillui, kurio kandidatūrai Europarlamento Ekonomikos ir pinigų politikos komitete buvo pritarta 42 balsais prieš 16, pavyko palenkti į savo pusę deputatus, kurie iš pradžių skeptiškai vertino jo kvalifikaciją ir būgštavo, kad jis gali būti šališkas sprendžiant klausimus, susijusius su didžiuliu Britanijos finansų paslaugų sektoriumi.

Prancūzas socialistas P.Moscovici per balsavimą sulaukė 32 deputatų palaikymo, o 15 pasisakė prieš jo kandidatūrą. Per klausymus buvusiam finansų ministrui sunkiai sekėsi įtikinti europarlamentarus, kad jis sugebės priversti ES nares laikytis biudžeto taisyklių, kurias pažeidžia jo paties šalis.

Buvo uždegta žalia šviesa ir ispanui M.A.Canete, nors 600 tūkst. žmonių, tarp jų būrys europarlamentarų, pasirašė peticiją, kurioje reikalauta neskirti jo komisaru.

Per klausymus konservatoriui teko neigti kaltinimus dėl interesų konflikto, kuriuos išprovokavo paaiškėję faktai, kad jis netrukus po paskyrimo kandidatu į eurokomisarus pardavė jam priklausiusias dviejų naftos įmonių akcijas.

Ispanui taip pat teko teisintis dėl seksizmo, kuriuo buvo apkaltintas po to, kai šįmet Europarlamento rinkimų kampanijos metu po debatų savo oponentei pareiškė, jog jam sunku diskutuoti su moterimi, nes vyras, pasinaudojęs savo „intelektiniu pranašumu“, gali atrodyti kaip šovinistas.

Ir ispanui, ir prancūzui kelią į Europos Komisiją veikiausiai atvėrė J.-C.Junckerio pastangos užbėgti už akių galimam konfliktui tarp socialistų ir konservatorių frakcijų, dėl kurio galėjo būti atmestos abi kandidatūros.

Įtikinama balsų persvara buvo patvirtinta ir Suomijos ekspremjero Jyrki Kataineno (Jurkio Kataineno) kandidatūra užimti Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už užimtumą, augimą, investicijas ir konkurenciją, postą.

Deputatų palaikymo sulaukė ir buvęs Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis, pretenduojantis į Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už euro ir socialinio dialogo klausimus, postą.

J.-C.Junckeris veikiausiai pirmadienį pratęs derybas su Europarlamento frakcijų vadovais dėl galutinės Komisijos sudėties.

Nesutarimai dėl Komisijos trukdo ES sutelkti dėmesį į pastangas atrodyti mažiau biurokratiška ir politiška, kurios tapo itin aktualios dėl euroskeptiškų politinių jėgų stiprėjimo tokiu metu, kai Senąjį žemyną vargina ekonomikos stagnacija ir didžiulis nedarbas.