Penktadienį buvo sučiuptas tiek su Paryžiaus, tiek su Briuselio atakomis, per kurias žuvo 162 žmonės, siejamas 31-erių metų teroristas Mohamedas Abrini, prisipažinęs esantis Zaventemo oro uoste užfiksuotas „vyras su skrybėle“.

Jis, duodamas parodymus policijai, neslėpė, kad vienas pagrindinių Islamo valstybės taikinių – būtent artėjantis Europos čempionatas.

„Nebuvo sunku nuspėti, kad Europos čempionatas yra vienas iš taikinių. Jei M. Abrini parodymai teisingi, privalome dar labiau stebėti situaciją šioje šalyje. Kai galimas toks scenarijus EURO 2016 metu, saugos tarnybos turi imtis efektyvių veiksmų“, – pasakojo policijos atstovas.

Primename, kad iškart po teroristinių išpuolių Briuselyje buvo nukeltos Belgijos sostinėje numatytos draugiškos futbolo rungtynės tarp belgų ir portugalų – jos po savaitės sužaistos Leirijoje, Portugalijoje.

Šalia „Stade de France“ stadiono, kuriame vyks Europos čempionato finalas, sprogimų neišvengta dar lapkričio mėnesį.

Planuojama, kad turnyrą dešimtyje Prancūzijos miestų stebės milžiniškas kiekis žmonių – beveik 2,5 milijono žiūrovų. Dar 7 mln. žiūrovų turėtų susirinkti įvairiose fanų zonose. Įmanomas variantas, kad kai kurios rungtynės bus žaidžiamos uždaruose stadionuose, nors UEFA tokią galimybę nuolat stengiasi atmesti.

2016 m. Europos futbolo čempionatas, kuriame kovos 24 rinktinės, tęsis nuo birželio 10 iki liepos 10 dienos.

Manoma, kad M. Abrini prisidėjo organizuojant ir vykdant teroro išpuolius Paryžiuje ir Briuselyje. Jis buvo atpažintas vaizdo įraše sėdintis automobilyje šalia Salaho Abdeslamo ir savo brolio Brahimo Abrini likus porai dienų iki teroro išpuolių Paryžiuje.

Sprogimai Paryžiuje buvo puikiai girdimi ir Paryžiaus „Saint Deni“ stadione, kur draugiškas rungtynes žaidė Prancūzijos ir Vokietijos rinktinės. Tą tragišką penktadienio vakarą per teroristų išpuolius Paryžiuje žuvo per 130 žmonių.

S. Abdeslamas buvo sulaikytas prieš dvi savaites, o sulaikytojo brolis susisprogdino Paryžiaus išpuolių metu. Belgijos policijos pareigūnai pranešė apie sulaikymą, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Įtariama, kad M. Abrini yra kovojęs Sirijoje. Jo jaunesnysis brolis Souleymane'as Abrimi žuvo kovodamas Islamo valstybės gretose.