"Kai jis buvo prezidentas, jis negalėjo visiems patikti, ir jo populiarumas kuo toliau, tuo mažėjo. Bet jis visą laiką, bent jau didžiajai daliai žmonių, išliko moralinis autoritetas", - BNS sakė su velioniu bendravęs, jau šeštus metus Brno esančiame Masaryk universitete dirbantis A.Grybauskas.

"Jis pratęsė demokratinio lyderio tradiciją, kuri Čekijoje yra stipri nuo Nepriklausomybės pradžios. Ji turėjo pirmąjį prezidentą filosofą Tomašą Masaryką, o V.Havelas pakartojo autoritetingo ir labai demokratiško prezidento tradiciją", - teigė rašytojas.

A.Grybauskas sakė, kad jam teko keturis kartus susitikti su V.Havelu: du kartus, kai jis buvo disidentas, ir du kartus, kai jis buvo prezidentas. Iš tų susitikimų buvęs Čekijos vadovas pasirodė idealistas mąstytojas, antimarksistas ir antimaterialistas.

Pirmą kartą su V.Havelu 1988 metų vasarą A.Grybauską supažindino dabartinis gynybos ministras Alexandras Vondra, tuomet buvęs judėjimo "Chartija 77" sekretorius. A.Grybauskui įsiminė, kad susitikimo metu V.Havelas buvo pagiringas.

"Mes stovėjome balkone ir iš balkono labai gerai matoma Prahos pilis, kur yra ir prezidentūra. Tada A.Vondra sako man: "Žiūrėk, kaip mums arti prezidentūra, pamatysi, greitai Vaclavas sėdės tenai", - kalbėjo Čekijoje dirbantis lietuvis. Anot jo, tuomet tai nuskambėjo truputį komiškai, tačiau jau kitų metų pabaigoje V.Havelas buvo Čekijos vadovas.

Paskutinį kartą su V.Havelu A.Grybauskas susitiko, kai vertėjavo jo pokalbiui su laidos "Spaudos klubas" vedėju Audriu Siaurusevičiumi.

"Man rodos, jis iš esmės nesikeitė, o labai pasikeitė visuomenė, politinis gyvenimas. Antimaterialistinis V.Havelo aspektas atrodo nelabai aktualus šiuolaikinėje Čekijoje, kaip ir visose kitose komunistinę diktatūrą nuvertusiose šalyse", - kalbėjo lietuvis.

Anot jo, paskutiniais gyvenimo metais, nors oficialiai buvo politikos nuošalėje, V.Havelas pasisakydavo svarbiais klausimais.

Dramaturgas ir disidentas V.Havelas gerbiamas dėl jo pasipriešinimo komunistiniam režimui. Jis vadovavo Čekoslovakijai, kai ji skilo į dvi šalis, o vėliau iki 2003 metų ėjo Čekijos prezidento pareigas.
Valstybinės V.Havelo laidotuvės vyks penktadienio vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku Prahos katedroje.