O štai antipodų sąraše į didžiausių nenaudėlių penketą pateko buvęs JAV prezidentas Džordžas Bušas jaunesnysis – jį studentai vertina nepalankiau net už tokius tironus kaip Stalinas, Mao Dze Dunas ar Čingischanas.

Iš viso apklausoje dalyvavo beveik 7 tūkst. studentų iš 37 valstybių (taip pat ir iš Argentinos, Pakistano, Pietų Korėjos, Italijos, JAV). Respondentų amžiaus vidurkis – 23 metai. Jų buvo paprašyta įvertinti 40 istorinių asmenybių, sureitinguojant jas nuo labiausiai nusipelniusio iki labiausiai nusikaltusio. Toks reitingavimas atskleidė labai netikėtų momentų.

Bene didžiausia staigmena – Dž. Bušo atsidūrimas tarp labiausiai smerkiamų pasaulio diktatorių. Tyrimo autoriai yra linkę manyti, kad rezultatų keistumą galima paaiškinti „laiko įtaka“. Pavyzdžiui, nors Stalino režimas ir Čingischano kariauna išžudė šimtus tūkstančių ar milijonus žmonių, Dž. Bušas vertinamas nepalankiau dėl to, kad valdė visai neseniai.

Universitetų studentų buvo paprašyta septynbale skale įvertinti kiekvieną iš 40-ies istorinių asmenybių – kiek jis pasauliui padarė gero arba kiek blogo.

Iškiliausiomis asmenybėmis studentų buvo pripažinti kovotojai už žmonių teises ir mokslininkai. Į palankiausiai vertinamų istorinių asmenybių dešimtuką pateko ir Mahatma Gandis, Nelsonas Mandela, Izaokas Niutonas, Tomas Edisonas, Abraomas Linkolnas ir Buda.

O štai didžiausi žmonijos nenaudėliai studentų vertinimu yra Adolfas Hitleris, Osama Bin Ladenas, Sadamas Huseinas, Dž. Bušas jaunesnysis ir Stalinas. Į dešimtuką taip pat pateko Mao Dzedunas, Leninas, Čingischanas, musulmonų karvedys Saladinas ir kinų imperatorius Činas Ši Huangdi.

Dėl geradarių sutarė visų valstybių respondentai. O štai piktadariai buvo vertinami labai ambivalentiškai.

„Niekadėjai buvo vertinami labai skirtingai, - pripažino Baskų šalies universiteto lektorius Dario Paezas. – Vienose šalyse tos pačios istorinės asmenybės buvo vertinamos ypač nepalankiai, o kitose – ypač palankiai. Tai pasakytina, pavyzdžiui, apie O. bin Ladeną.“

Kai studentų buvo prašoma ilgai negalvojant įvardinti svarbiausias žmonijos istorijos asmenybes, dažniausiai buvo minimi politikų ir karo vadų vardai ir pavardės. Bet kai studentai gavo sąrašus su konkrečiomis pavardėmis, reitingo viršuje atsidūrė už žmogaus teises kovoję asmenys ir mokslininkai.

Visas keturiasdešimtukas nuo didvyrių iki piktadarių yra toks:

1. Albertas Einšteinas
2. Motina Tereza
3. Mahatma Gandis
4. Martinas Liuteris Kingas
5. Izaokas Niutonas
6. Jėzus Kristus
7. Nelsonas Mandela
8. Tomas Edisonas
9. Abraomas Linkolnas
10. Buda
11. Princesė Diana
12. Kristupas Kolumbas
13. Martinas Liuteris
14. Bilas Geitsas
15. Jonas Paulius II
16. Mahometas
17. Franklinas Ruzveltas
18. Džordžas Vašingtonas
19. Karlas Marksas
20. Konfucijus
21. Aleksandras Makedonietis
22. Džonas Kenedis
23. Vinstonas Čerčilis
24. Če Gevara
25. Margareta Tečer
26. Karolis Didysis
27. Sun Jatsenas
28. Michailas Gorbačiovas
29. Denas Siaopinas
30. Napoleonas
31. Činas Ši Huangdi
32. Saladinas
33. Čingischanas
34. Leninas
35. Mao Dzedunas
36. Stalinas
37. Džordžas Bušas jaunesnysis
38. Sadamas Huseinas
39. Osama bin Ladenas
40. Adolfas Hitleris